Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium_images

Festival kulture i snova: Kula Stojana Jankovića, Islam Grčki

I ovog ljeta smo u Kuli na ljetnom ljetovanju gdje u sklopu (EU) projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu, CMS organizira druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiramo, a o kojima ćemo ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.  

 

Medium_jrk

Sjećanje na Josipa Reihla-Kira

Na 23. godišnjicu ubojstva Josipa Reihla-Kira, u utorak, 1. srpnja, u 13:20h, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće na ulazu u osječko naselje Tenja sjetit će se načelnika Policijske uprave u Osijeku koji je u ljeto 1991. godine ubijen zbog svojih višemjesečnih mirovnih napora.

Medium_beksi

Večer s Bekimom Sejranovićem

Šećer na kraju obilježavanja Tjedna borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije razgovor je s piscem Bekimom Sejranovićem, s kojim ćemo pričati o okolnostima njegova odlaska iz Hrvatske i početku (tada izbjegličkog) života u hladnoj zemlji čudnih samoglasnika. A ovo će biti i idealna prilika za najavu novog romana koji povezuje Mississippi Marka Twaina i Bekimovu Savu. Vidimo se u utorak, 1.4., u 19h, u Booksi! (nije prvoaprilska šala :-)

Medium_%c5%a1kola

Školski sat

U petak, 21. ožujka, na prvi dan proljeća i Dan za eliminaciju rasne diskriminacije, CMS-ovke Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina su na poziv profesorice Agnes Eve Da-Don osnovnoj školi Lauder Hugo Kon predstavile rad CMS-a i održale predavanje i radionicu na temu ljudskih, manjinskih i dječjih prava za sjajne, duhovite i pametne učenike/ce 5-8. razreda i njihove nastavnike/ce. 

Medium_gangster

Gangster vas voli!

Dokumentarni film "Gangster te voli" redatelja Nebojše Slijepčevića i producentice Vanje Jambrović, prikazan na CMS-ovom festivalu "Zimsko ljetovanje" prošlog lipnja u kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom ovih dana kreće u kino distribuciju u nezavisnoj kino mreži, kao i u zagrebačkom i splitskom kinu Cineplexx. Film prati život i djelo gospodina Nediljka Babića poznatijeg pod nadimkom Gangster koji godinama pomaže ljudima imotskog kraja da pronađu srodnu dušu. CMS-u je film bio zanimljiv jer osim što i dalje (usprkos svemu) vjerujemo u ljubav, film se na nenametljiv način dotiče i (više ili manje latentne) ksenofobije hrvatskog društva. Ovom prilikom čestitamo ekipi filma na svim uspjesima, a vama koji pratite naš web, a niste ovog ljeta stigli do Islama Grčkog nemamo ništa drugo reći doli - trk u kino i uživajte!  

 

Medium-noimage

U gostima kod OŠ Lauder Hugo Kon

U srijedu, 29. siječnja, CMS-ova Mirjana Mikić Zeitoun i učenici/e OŠ Lauder Hugo Kon iz Zagreba nastupili su u emisiji "Školski sat" HRT-a, posvećenoj temi manjina, predrasuda i diskriminacije. Razgovor o ovim temama, ali i prilikama za interkulturalno obrazovanje možete pogledati preko linka Televizija na zahtjev (www.hrt.hr). 

Medium_zadar

Kulturna baština i politike sjećanja

Centar za mirovne studije 9. i 10. listopada 2013. u Zadru organizira međunarodnu konferenciju na temu "Kulturna baština i politike sjećanja". Događaj će okupiti aktiviste/-kinje, povjesničare/-ke i kustose/-ice mediteranskih zemalja i zemalja JI Europe sa iskustvom internog ili međunarodnog konflikta u modernoj povijesti, te stručnjake/-inje uključene u projekte kulture sjećanja. U svojim izlaganjima predstavit će primjere prakse (zlo)upotrebe prošlosti u današnjoj dnevnoj politici, kao i načine prevladavanja sukoba oko "vlasništva" nad kulturnom baštinom. 
Konferencija je aktivnost projekta "Kula Jankovića - pokretač održivog razvoja Ravnih kotara" Sveučilišta u Zagrebu. 

Izlaganja su otvorena za javnost. Više o programu u prilogu.  
Medium_islam

Poziv na simpozij: Različita lica islama

Pozivamo vas na jednodnevni simpozij o praksama i tumačenjima islama, kao i predrasudama i stereotipima vezanim uz ovu kulturu i religiju, koji će se odviti u ponedjeljak, 30. rujna 2013. od 10h u dvorani Kuće ljudskih prava, Selska c. 112 C, Zagreb.


Predavači: dr. sc. Azra Abadžić Navaey, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i mr. sc. Mirza Mešić, Islamski centar Zagreb.

 

Medium_kapijanaslovna

"Zimsko ljetovanje" - filmski i umjetnički festival

Od utorka 25. lipnja do subote 29. lipnja u Kuli Stojana Jankovića, Islam Grčki, 20km od Zadra (izlaz s autoceste A1 Posedarje, pa magistralom u smjeru Zadar, skretanje za Benkovac i Smilčić) odvit će se filmski i umjetnički festival u organizaciji Centra za mirovne studije, u sklopu projekta "Naglašavanje ljudskih prava u području od posebne državne skrbi". PDF program u prilogu.