Festival kulture i snova: Kula Stojana Jankovića, Islam Grčki

Large_images

I ovog ljeta smo u Kuli na ljetnom ljetovanju gdje u sklopu (EU) projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu, CMS organizira druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiramo, a o kojima ćemo ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.  

 

S autorima ćemo u Kuli ovog srpnja razgovarati o njihovim radovima, o vezi onoga o čemu pišu i političkog konteksta u zemljama gdje naši gosti danas žive, ili odakle dolaze. Publici će se predstaviti i Zadarski pisci – udruga pisaca i spisateljica sa područja grada Zadra (i okolice) koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije, kao i čitati svoju prozu i poeziju. Pričat ćemo i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanja poruke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bi trebala biti neopterećena svakodnevnicom.

Bit će to jedan svojevrstan književni maraton: upoznavanje autorica i autora različitih poetika i estetika, ali zajedničkih politika: nenasilnih, feminističkih, politika rizika, eksperimenta – u konačnici, politika otvorenosti prema novom, drugom i drugačijem. U tom bi maratonu sudjelovali kako sami autori i autorice, tako i publika, kreirajući ambijent u kojem književnost ostvaruje jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da: propituje, otvara, te spaja – ljude i događaje, priče i povijesti, strahove i nadanja, kulturu i snove.

Predviđeni moderatori za obje večeri su pisac i novinar Srđan Sandić (Hrvatski radio 3) te Mima Simić, spisateljica, kritičarka i voditeljica tv-emisije Peti dan.

Petak, 4. 7. 2014.

17 – 18.30h: Stanislava Nikolić Aras + Natalija Miletić + Želimir Periš (Zadarski pisci )

19.30 – 21h: Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Beograd

Subota, 5. 7. 2014.  

17-18.30h: Bojan Krivokapić, Olja Savičević Ivančević, Ivana Simić Bodrožić

19 – 20.30h:  Mira Furlan 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.