Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium_perma

Dan permakulture u Lipiku

U subotu, 3. 3. 2012. od 10 do 14h u prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku, Centar za mirovne studije organizira drugi dio Dana permakulture. Prostor se nalazi iznad Gradske knjižnice i čitaonice Lipik, Slavonska ulica 47.

Posjetitelji će imati priliku čuti nešto više i razgovarati o slijedećim temama:

Što je permakultura? (Ivan Gregov)

Očuvanje sjemena i bioraznolikosti, drugačiji pristup poljoprivredi (Sunčana Pešak)

Održivo graditeljstvo (Bruno Motik)
Ekosela kao model održivog razvoja (Ivan Gregov)
Obnovljivi izvori energije u kućanstvima (Bruno Motik)

Predavači su članovi Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG)

Predavanja su organizirana u sklopu projekata „Praktično žena“ i „Smanjenje utjecaja ekonomske krize na posebno ranjive skupine“ financiranih od strane Ureda za ljudska prava Vlade RH i Instituta Otvoreno društvo. 

 

 

 

Medium_download_g_b

Tužbama protiv diskriminacije

Gordan Bosanac u Centru za mirovne studije vodi projekte vezane uz ljudsku sigurnost i razvojnu pomoć, a u sklopu udruge Queer Zagreb radi na istrazi stradanja homoseksualaca u Jugoslaviji i uvođenju LGBT edukacije u školama te sudjeluje u aktivnostima centra za LGBT ravnopravnost.

 ˝Svaki oblik govora mržnje koje se danas čuje ima podlogu za podnošenje tužbe. Nekoliko udruga i organizacija tužilo je tako Vlatka Markovića, Zdravka Mamića i svećenika Franju Jurčevića.Zakon je stvorio atmosferu političke nekorektnosti, ali nije donio istinsku transformaciju stavova.˝

Medium_906601867_permakultura

19.01.2012. Permakultura u Pakracu

 

U četvrtak 19. 01. 2012., u 16h, u prostorijama Gradske knjižnice Pakrac, a u organizaciji Centra za mirovne studije, Bruno Motik (Zelena mreža aktivističkih grupa) 
s Recikliranog imanja u selu Vukomerić kod Zagreba predstavit će knjigu autora Grahama Burnetta: Permakultura - Vodič za početnike i pričati o konceptu
samoodržive poljoprivrede, odnosno samo-održivog načina života. Kako bi potkrijepili teoriju primjerom iz stvarnog života, pogledat ćemo i dokumentarni film "Rebekina farma" o životu jedne samo-održive farme u Velikoj Britaniji.

Medium_img_1916

Djed Mraz u Pakracu!

Kako bi posljednje druženje u sklopu projekta "Praktično žena" prošlo u što svečanijem tonu, zamolili smo g. Mraza da prije nego krene na put oko svijeta poklone podijeli u Pakracu, mahom za djecu polaznica našeg programa. Ovim putem mu se zahvaljujemo na odazivu i prenosimo njegovu poruku da zadnjih dvadesetak godina nije zalazio u ovaj kraj jer strpljivo čeka da se i ovaj dio svijeta u potpunosti razminira kako bi imao gdje parkirati svoje saonice i sobove (tako da je ovaj put iznimno došao autom). Tim željama se pridružujemo i mi, te svima želimo jako, jako sretnu 2012. godinu! 

Medium_lj

Nove aktivnosti pakračkih druženja

Nakon gostovanja spisateljice i filmske kritičarke Mime Simić, te seksualne geštalt terapeutkinje Nataše Barolin Belić, nastavljaju se subotnja okupljanja u okviru projekta "Praktično žena". Ove subote u 16 h u gradskoj knjižnici Pakrac ćemo razgovarati s Brunom Šimlešom i čuti od njega kako objašnjava popularnost svojih knjiga i predavanja, koja mahom govore o ljubavnim vezama te premošćivanju jaza između teorije i prakse istih. Svi koji propustite razgovor s autorom u subotu, već sutradan možete nadoknaditi propušteno gledanjem emisije "Nedjeljom u 2" (HRT) u kojoj će pisac gostovati.

Medium_kljucna_razlika_naziv

ključnarazlika


Od 3. listopada do 10. studenog otvoren je natječaj "
ključnarazlika – nagrada za raznolikost u ljudskim potencijalima" Ureda za ljudska prava Vlade RH  (u partnerstvu s Udrugom Mobbing – udruga za pomoć i eduakciju žrtava mobbinga i Institutom za razvoj tržišta rada)  za istoimenu nagradu prepoznatim poslodavcima u RH. U kreiranju natječaja sudjelovao je i CMS, te će sudjelovati i u evaluaciji prijava prema unaprijed definiranim kriterijima ravnopravnosti spolova,  dobne ravnopravnosti,  ravnopravnost osoba s invaliditetom,  ravnopravnost pripadnika/ca nacionalnih manjina

 

Medium_moscow

"Poplava" u Moskvi

CMS-ov film "Poplava", autora Gorana Devića, ovaj će tjedan biti prikazan u Moskvi, u sklopu konferencije TWENTY YEARS LATER (1991-2011): THE RESHAPING OF SPACE AND IDENTITY u organizaciji Association for the Study of Nationalities. Nakon projekcije, Petra Jurlina će govoriti o radu CMS-a i temama kojih se film dotiče: međuetničkim odnosima nakon rata u Hrvatskoj, te o svakodnevnici života u područjima od posebnog državnog interesa, poput Like, gdje je film snimljen. Ako ustajete rano i u Moskvi ste ove subote, Добро пожаловать! Program cijele konferencije u prilogu.

Medium_dsc00992

Praktično žena

U subotu 10. 9. 2011. CMS-ovke Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina u prvom su druženjem s dvadeset žena iz Pakraca i okolice predstavile aktivnosti projekta "Praktično žena" koji će se do kraja godine svake druge subote odvijati u Pakracu. Sadržaj projekta skrojen je da propituje koja su to "ženska pitanja", "ženski problemi", te da osvijesti činjenicu da su specifično ženska prava neotuđivi dio ljudskih prava za sve žene zapadne Slavonije.

U danima predviđenim za naše kružoke imat ćemo priliku od Mime Simić čuti tko je Gloria Scott, poslušati uvijek dragocjene savjete seksualne terapeutkinje Nataše Barolin Belić, diskutirati o filmovima, mogućnosti zapošljenja u područjima od posebnog državnog interesa u koji Pakrac i dalje nažalost spada, a neke teme ćemo sačuvati samo za sebe.

 

Financira Vladin ured za ljudska prava.

Medium_krleza

Čovjek poslije svoje smrti hoda gradom (Kontejneri slobode)

- U povodu 118. rođendana Miroslava Krleže, kao početak obilježavanja 30. obljetnice njegove smrti -

Ove se godine, 29. prosinca, navršava 30 godina od smrti vjerojatno najvećeg hrvatskog književnika i mislioca 20. stoljeća, Miroslava Krleže. Kažemo „vjerojatno”, jer govorimo iz pozicije trenutka u kojem su vrijednosni sustavi u velikoj mjeri destabilizirani, a Krleža je sam po sebi predstavljao sustav vrijednosti kojim je, kroz svoje književno i intelektualno djelovanje, obilježio cijelo proteklo stoljeće na ovim prostorima.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.