Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium_img_2340

Gdje počinje, a gdje završava Europa?

Na ovo će pitanje pokušati odgovoriti Mirovni inštitut iz Ljubljane i CMS koji trenutno surađuju na projektu Crossborder Experience u sklopu kojega se snima dokumentarni film u zemljama jugoistočne Europe i Turskoj na temu što stanovnici navedenih zemalja misle o Europskoj uniji, procesu ulaska u EU i da li će nam se životi tim činom iz stuboka promijeniti.

 

Film će biti dovršen do konferencije koja će se kao druga projektna aktivnost odviti u Ljubljani na jesen. U Hrvatskoj je filmska ekipa snimala u Vukovaru, Lipiku, Pakracu, Požegi, a slijede Dubrovnik, Split i Rijeka. 

Medium_kokice

Uzgoj povrća i peradi

Centar za mirovne studije krenuo je u travnju na području zapadne Slavonije s novim aktivnostima u okviru višegodišnjeg rada na izgrađivanju socijalnih veza između socijalno isključenih građana te lokalne vlasti i civilnog društva.

Medium_ku%c4%87a

Stambeno zbrinjavanje

U četvrtak 14. 4. 2011. predstavnice CMS-a, Mirjana Mikić i Petra Jurlina, našle su se s državnim tajnikom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, g. Stankom Janićem, prvenstveno radi predstavljanja rada CMS-a u područjima od posebne državne skrbi (zapadna Slavonija, zadarsko zaleđe) i informiranja o stambenom zbrinjavanju povratnika-bivših nositelja stanarskog prava unutar i van PPDS-a. 

Sve zainteresirane upućujemo na web stranicu Ministarstva gdje se mogu informirati o zadnjim izmjenama odluka o stambenom zbrinjavanju:

http://www.mrrsvg.hr/default.aspx?id=753

Važno je istaknuti da je rok produžen do 11. mjeseca ove godine, tako da bi institucije i organizacije trebale o istome obavijestiti što više građana koji su ostali bez svojih stanova.

 

Medium_danilo_kis

Poziv na prezentaciju znanstvenog rada "Razvoj i promjene politika hrvatskog državljanstva od 1990. do danas"

Drage prijateljice i dragi prijatelji,


pozivamo vas na prezentaciju znanstvenog rada "Razvoj i promjene politika hrvatskog državljanstva od 1990. do danas" Viktora Koske (znanstveni novak-asistent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kolegij Hrvatska politika, javne politike i upravljanje) u ponedjeljak 21. ožujka 2011. u 17 sati u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c) s predviđenim završetkom do 19 sati.

Medium_dox2

Imamo vam nešto lijepo reći o našoj sretnoj zemlji

Na našoj stranici često spominjani film iz produkcije CMS-a, "Poplava", uvršten je u službeni program ZAGREBDOX-a, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji će se održati u Zagrebu od 27.2. do 06.03. u Movieplexu Centra Kaptol, i to u slijedećim terminima:

01.03. / Utorak, 12.00h 


03.03. / Četvrtak, 20.00h


04.03. / Petak, 14.00h.

Ovo će biti i službena hrvatska premijera filma, nakon što je svoj debi doživio na zadnjem Sarajevo Film Festivalu gdje je i dobio nagradu europske mreže redatelja dokumentarnih filmova. 

Također, Dokukino Zagreb mjesec ožujak posvećuje filmovima Gorana Devića, redatelja "Poplave".

Medium_koper

"Kdo je tebi Reihl Kir?" kod Marka Brecelja

U četvrtak, 10. 2. 2011. u 20h se u Kopru otvara izložba posvećena Josipu Reihl-Kiru.

Prostor u kojemu će izložba biti postavljena (Društvo prijateljev zmernega napredka, Gregorčičeva 4) pokrenuo je Marko Brecelj, pjesnik i kantautor, većini poznat kao frontman nekadašnjeg slovenskog benda  ‘Buldožer’. Danas je Brecelj voditelj ‘Mladinskog kulturnog i socijalnog centra’ (MKSC) u Kopru i autor je serija društveno angažiranih performansa i akcija nazvanih ‘Meki terorizam’.

Izložbu će (svečanim!) govorom otvoriti sam Brecelj, uz prisutstvo "naše" Mirjane Mikić Zeitoun i gotovo jednako naše Lane Zdravković iz ljubljanskog Mirovnog inštituta.

Ima li boljeg mjesta od Piranskog zaljeva za dva regionalna mirovna think-tanka i sjećanje na Josipa Reihl-Kira?

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.