„Festival kulture i snova“

Large_10492420_10152534570629321_2368518239930005474_n

„Festival kulture i snova“ u organizaciji Centra za mirovne studije odvijao se 4.i 5. srpnja u prostoru Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom.

Zadnjih nekoliko godina u Kuli su se odvile ljetna škola „Umjetnici u egzilu“, gdje su umjetnici i umjetnice (pisci, glumice,  strip crtačice) koji su zbog raznih razloga napustili mjesta iz kojih su i žive  u egzilu, progovorili o svom iskustvu kroz angažiranu umjetničku formu. U ljeto 2013. organizirali smo i umjetničko filmski festival „Zimsko ljetovanje“ čija je tema bila građanska hrabrost. O tim je događajima jedan od sudionika napisao: „dogodila se neka neočekivana ljepota, jedno intelektualno i duhovno ispunjenje i neka nova nada“.

Na tragu ovih događaja i na tragu ovih impresija ove smo godine pozvali spisateljice i pisce, te angažirane umjetnice da kroz čitanje i razgovor o pročitanom progovorimo o ovim temama ponovo i s razlogom. Teme su bile egzil, rat, međuetnički odnosi, otuđenost, kultura između estetike i angažiranog u procesu suočavanja s prošlošću.

Sudjelovali su Natalija Miletić, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš, Borka Pavićević, Mira Furlan, Olja Savičević Ivančević, Ivana Simić Bodrožić i Bojan Krivokapić. Čitanje i razgovor vodili su Mima Simić i Srđan Sandić. Obitelj Desnica pokazala se divnim domaćinima i njihov je zaključak da su se kroz ovaj događaj u Kuli na određeni način dogodili Desničini susreti. Događaj su ispred Centra za mirovne studije pripremile Petra i Jurlina i Mirjana Mikić.

U nastavku vrlo kratak odlomak iz priče Natalije Miletić Nisam 

Od toga dana smo bili slobodni, a mačka je u skloništu dobila buhe kojih se još dugo nismo mogli riješiti. Koncept slobode nejasan mi je jednako kao i koncept pripadnosti. Da sam ikad igdje pripadala , vjerojatno bi bila šovinistica, bolje ovako utroba utrne kad se ljudi vesele, kad znaju što su i kako su. Moj osmijeh iza zuba skriva u čvor zapleten želudac.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.