Studija o položaju izbjeglih lica iz Republike Hrvatske

Large_eu_logo

U petak, 25. listopada 2013. godine, od 18h, Centar za mirovne studije će u dvorani HKD Napredak, Bogovićeva 1/I predstaviti publikaciju „Studija o položaju izbjeglih lica iz Republike Hrvatske“ koja je rezultat suradnje s Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Beograda. 

Glavni cilj istraživanja koje je provedeno u Srbiji, i koje je obuhvatilo oko 400 izbjeglica, bio je istraživanje razloga zbog kojih se hrvatski građani srpske nacionalnosti, izbjegli za vrijeme rata 1991-1995. godine nisu vratili u Hrvatsku. S druge strane, cilj razgovora u fokus-grupama po Hrvatskoj, koje je obuhvatilo trideset izbjeglica/ povratnika/ tzv. „šetača“ između Hrvatske i Srbije, bio je doći do zaključaka koji bi služile za dalje zagovaračke aktivnosti oko održivog povratka. Studiju objavljujemo u okviru projekta „Naglašavanje ljudskih prava u područjima od posebnog državnog interesa“ financiranog iz EU fonda IPA 2009.

Publikacija definira akcije, rješenja i preporuke koje bi bile značajne za unaprjeđenje života lica koja su bila izložena napuštanju svojih domova i daljnjem raseljavanju. Prijedloge oko često još uvijek neriješenih problema ovih ljudi namjeravamo promovirati na području Republike Hrvatske i Republike Srbije, uz suradnju svih socijalnih aktera i međunarodne zajednice.

 

Na predstavljanju će govoriti:

 

  • Mirjana Mikić Zeitoun, Centar za mirovne studije, Zagreb, voditeljica projekta
  • Milan Antonijević, YUCOM , Beograd, programski direktor
  • Viktor Koska, Fakultet političkih znanosti, Zagreb
  • Mirsada Popović Damjanović, izbjeglica iz zapadne Slavonije

 

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.