Sjećanje na Josipa Reihla Kira: Mirotvorac na nišanu

Large_tko_je_tebi_reihl_kir__1_

S početkom u 13.20 sati na ulazu u osječko naselje Tenja, u srijedu 1. srpnja obilježit ćemo sjećanje na Josipa Reihla Kira koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih višemjesečnih mirovnih napora.

Josip Reihl-Kir, zapovjednik osječke policije, je u vremenima najžešće ratne propagande pokušavao i uspijevao svoje sugrađane s obje strane – hrvatske i srpske – primiriti, urazumiti i odgovoriti od neposrednih neprijateljskih djelovanja. Vjerujući u mirotvorstvo, Reihl-Kir je jedini među naoružanima išao od jedne do druge barikade rukama šireći svoj sako, pokazujući da je nenaoružan. Njegove riječi i djela uskoro su prepoznati kao prijetnja nadolazećem ratu. Unaprijed dogovorena likvidacija sprovedena je u djelo 1. srpnja u 13:20 sati na prilazu u prigradsko osječko naselje Tenja, na punktu hrvatske policije, kada se Reihl-Kir iz Osijeka uputio na još jedne pregovore s pobunjenim Srbima. 

I ove se godine prisjećamo tog dana u Osijeku, gradu kandidatu za Europsku prijestolnicu kulture, koji bi trebao njegovati kulturu mira i antiratnog djelovanja, ponajviše zbog svoje povijesti. Afirmacija mirotvoraca jedno je od kulturnih i civilizacijskih dostignuća. Stoga Vas pozivamo na Akademiju Sjećanje na Josipa Reihla Kira: Mirotvorac na nišanu u srijedu, 1. srpnja u Osijeku.

Sjećanje na ovog mirotvorca započet će u Tenji gdje će u 13:20 sati predstavnici Centra za mirovne studije, Dokumente, Srpskog narodnog vijeća, Inicijative mladih za ljudska prava i Antifašističke lige Hrvatske položiti ruže na mjestu na kojem je prije 24 godine ubijen Josip Reihl-Kir. 

Akademija za Josipa Reihla Kira održat će se u 17 sati na Evanđeosko teološkom fakultetu u Osijeku (Cvjetkova 32), gdje očekujemo da će nas pozdraviti profesor Peter Kuzmič kao predstavnik domaćina. Na Akademiji će o Josipu Reihlu Kiru, ali i o drugim mirotvorcima koji su ubijeni, uz moderaciju Borke Pavičević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, govoriti:

  • Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, 
  • osječka književnica Ivana Šojat Kuči osvrnut će se na Osijek u ranim devedesetima,
  • novinar Miloš Vasić govorit će o svom viđenju Josipa Reihla Kira i ondašnjoj situaciji,
  • umjetnica Anita Schmidt čitat će angažirane tekstove,
  • Zoran Pusić iz Antifašističke lige govorit će o mirotvorcima i o tome kakvo uporište u njihovom djelovanju nalazi Antifašistička liga te zamoliti sve prisutne za angažman u solidarnosti s svima čija se ljudska prava krše danas,
  • načelnik PU Osječko-baranjske Milan Baričević obratit će se sudionicima ispred MUP-a pod čijim se pokroviteljstvom odvija ovogodišnja Akademija.

Očekujemo da će se govornicima pridružiti i Jadranka Reihl-Kir, supruga i žena izuzetne hrabrosti koja se svih ovih godina bori da se nakon izvršitelja pravdi privedu i naručitelji ovog ubojstva. 

Podsjetimo, za Antunom Gudeljom, izvršiteljem ubojstva, tjeralica je raspisana tek 1993., a nakon niza političko-pravosudnih peripetija, ovom hrvatskom policajcu je, i to zahvaljujući upornosti udovice Jadranke Reihl-Kir, u svibnju 2009. izrečena kazna od 20 godina zatvora. Iako je direktni izvršitelj zločina naposljetku kažnjen, nalogodavci ubojstva nikada nisu odgovarali.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.