Krhka arhitektura međuetničkih odnosa: Kako smo kroz umjetnost sazreli?

Large_20150703_petra_jurlina__mirjana_mikic

“Bili smo između škole i kazališta. No kroz predstavu smo sazreli. Nismo znali što znači psovati boga s krunicom na vratu. Sad, kad gledano to izvana nam je jasno kakva je to lakrdija”, istaknuli su glumci iz predstave Generacija 91-95 Boruta Šeparovića prvi dan (petak, 3. srpnja) zimskog ljetovanja “Krhka arhitektura međuetničkih odnosa”. 

Tako se ljetna tradicija prisustva Centra za mirovne studije u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kod Zadra nastavila i ove godine. Glumci iz predstave Generacija 91-95, koji i u stvarnom životu pripadaju toj generaciji su se osvrnuli kako su kroz samu predstavu sazrijevali i počeli shvaćati kakve poruke ona nosi s vremenom, budući da su rođeni u jeku rata te tada ni sami nisu bili svjesni što se događa oko njih.

Drugu perspektivu su prikazali okupljeni angažirani umjetnici koju su se osvrnuli na svoj rad i kako je njihov identitet obilježio njihove živote, ali i opus: teme rata, međuetničkih odnosa, otuđenosti... Kroz čitanje i razgovor zaključak prisutnih umjetnika, Borke Pavićević iz Centra CZKD iz Beograda, Boruta Šeparovića iz Montažstroja Zagreb, kao i pisaca i pjesnika Želimira Periša, Stanislave Nikolić Aras, Natalije Miletić, Srđana Sandića, Bekima Sejranovića te Ivane Simić Bodrožić i Bojana Krivokapića koji su dobitnici i značajne književne nagrade Edo Budiša, bio je kako je umjetnost i kazalište jak i moćan alat ako ga znamo iskoristiti. Razgovor s književnicima je moderirala Mima Simić, a večer je začinio Damir Imamović sa stihovima sevdaha. 

Program se nastavlja danas sa Satom povijesti u 16 sati s Draganom Markovinom, a navečer će biti izvedena kazališna predstava "Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad" redatelja Zlatka Pakovića.

Fotogaleriju prvog dana pogledajte ovdje.

Program drugog dana dostupan je ovdje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.