Nejednakost

Medium_violence_against_women

Pravne i proračunske implikacije ratifikacije Istanbulske konvencije

Uvođenje Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u pravni sustav RH (čl.140. Ustava RH) traži od zakonodavnog tijela i Vlade RH da pripreme potrebne izmjene i dopune postojećeg pravnog okvira borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tako da se zakonski i podzakonski propisi harmoniziraju s terminologijom i sadržajem navedene Konvencije. 

Medium_file0001117539012

Studenti slabijeg imovinskog statusa diskriminirani jer nemaju kreditne kartice

Centar za mirovne studije upozorio je dekana Pravnog fakulteta Osijek kako su interna pravila vezana za plaćanje studija u ratama isključivo kreditnom karticom, diskriminatorna. Također, pozivamo sve studente i studentice koji imaju problema s plaćanjem školarina, ali i drugih prepreka u nošenju sa financijskim obvezama vezanim za fakultet ili financiranje životnih troškova za vrijeme studiranja da nam se jave.

Medium_siromastvo-103

Hrvatski europarlamentarci protiv socijalnih prava građana i financijskih interesa Hrvatske

Centar za mirovne studije zajedno s hrvatskim članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lidijom Pavić-Rogošić, Marinom Škrabalo i Tonijem Vidanom, upozorava na plan zastupnica i zastupnika Europskog parlamenta, okupljeni oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS)  te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS) da se usprotive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas. 

Medium_razotkrivanje_1

Mural u čast hrabrosti zviždača

U sklopu Razotkrivanja - (Un)decent exposure – kampanje za podizanje svijesti o važnosti zviždača u zaštiti sloboda i demokracjie, na Kući ljudskih prava u Zagrebu, umjetnik Miron Milić izradio je mural posvećen zviždačima i zviždačicama koji se bore protiv netransparentnosti, nezakonitih radnji, za slobodu medija i govora. Na taj način Centar za mirovne studije želio je ostaviti trajni znak i podignuti svijest javnosti o važnosti zviždača, ali i odati im priznanje. Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva, koje se bore za ljudska prava, slobode medija i veću transparentnost.

Medium_siperhik_20161202__4_

Superhik porezna reforma: Sabor donosi zakone za čije posljedice zastupnici ne žele jamčiti

Centar za mirovne studije i GONG jutros su uoči sjednice Sabora na kojoj se odlučivalo o poreznoj reformi dočekivali zastupnike i zastupnice vladajuće koalicije tražeći od njih potpisivanje osobnog jamstva da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj čime garantiraju svojom dvogodišnjom plaćom. Uz jamstva, aktivisti i aktivistkinje donijeli su i Superhika, želeći još jednom ponoviti kako ako se ova Superhik reforma usvoji, država uzeti siromašnima, a dati bogatima.

Medium_zvizdaci_hina

Braniti javni interes ljudsko je pravo

Hrvatska treba donijeti zakon koji štiti osobe koje odluče progovoriti protiv nezakonitosti bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, poručeno je na panelu Zaštitimo zviždače! koji je organizirala Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, u suradnji s Kućom ljudskih prava, GONG-om i Centrom za mirovne studije. Zviždači su često žrtve progona i prijetnji, stoga je važno stvoriti pravni okvir koji bi ih štitio, a to je moguće i kroz Antikorupcijsku strategiju koji je najavljen u Hrvatskoj. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.