Siromaštvo naše svakidašnje

Large_siroma_tvo

Gotovo četvrtini osoba u Hrvatskoj prijeti rizik od siromaštva i socijalne isključenosti!

Te podatke objavio je Državni zavod za statistiku u svojem najnovijem izvještaju o pokazateljima siromaštva i socijalne isključenosti u 2019. 

Stopa rizika od siromaštva bila je najviša u dobnoj skupini od 65 ili više godina te je iznosila 30,1%, a u toj skupini, rizikom od siromaštva više su pogođene žene. Nadalje, stopa rizika od siromaštva bila je, s 45,3%, najviša za nezaposlene osobe.  

Konkretne posljedice siromaštva vidljive su iz pokazatelja materijalne deprivacije - tako npr. 6,6% osoba živi u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje kad je vani najhladnije. 

Gotovo polovica kućanstava ne mogu si priuštiti niti tjedan dana godišnjeg odmora za sve svoje članove kućanstva, a više od polovice osoba živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlasititih sredstava poput kupnje nove vešmašine u slučaju kvara ili sl. 

Premda je vidljiv blagi trend pada siromaštva, i dalje prevelikom broju stanovništva prijete siromaštvo i teška materijalna deprivacija.

Nedopusto je da su uvjeti života ovako loši za velik broj ljudi u Hrvatskoj! Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da se u većoj mjeri založi za gospodarska, socijalna i kulturna ljudska prava koja prema ovim podacima velikom dijelu stanovništva i dalje nisu dostupna. 

https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2020/14-01-01_01_2020.htm

Foto: Wolfgang Lonien

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.