Nejednakost

Medium_siromastvo-103

Hrvatski europarlamentarci protiv socijalnih prava građana i financijskih interesa Hrvatske

Centar za mirovne studije zajedno s hrvatskim članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lidijom Pavić-Rogošić, Marinom Škrabalo i Tonijem Vidanom, upozorava na plan zastupnica i zastupnika Europskog parlamenta, okupljeni oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS)  te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS) da se usprotive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas. 

Medium_razotkrivanje_1

Mural u čast hrabrosti zviždača

U sklopu Razotkrivanja - (Un)decent exposure – kampanje za podizanje svijesti o važnosti zviždača u zaštiti sloboda i demokracjie, na Kući ljudskih prava u Zagrebu, umjetnik Miron Milić izradio je mural posvećen zviždačima i zviždačicama koji se bore protiv netransparentnosti, nezakonitih radnji, za slobodu medija i govora. Na taj način Centar za mirovne studije želio je ostaviti trajni znak i podignuti svijest javnosti o važnosti zviždača, ali i odati im priznanje. Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva, koje se bore za ljudska prava, slobode medija i veću transparentnost.

Medium_siperhik_20161202__4_

Superhik porezna reforma: Sabor donosi zakone za čije posljedice zastupnici ne žele jamčiti

Centar za mirovne studije i GONG jutros su uoči sjednice Sabora na kojoj se odlučivalo o poreznoj reformi dočekivali zastupnike i zastupnice vladajuće koalicije tražeći od njih potpisivanje osobnog jamstva da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj čime garantiraju svojom dvogodišnjom plaćom. Uz jamstva, aktivisti i aktivistkinje donijeli su i Superhika, želeći još jednom ponoviti kako ako se ova Superhik reforma usvoji, država uzeti siromašnima, a dati bogatima.

Medium_zvizdaci_hina

Braniti javni interes ljudsko je pravo

Hrvatska treba donijeti zakon koji štiti osobe koje odluče progovoriti protiv nezakonitosti bilo u javnom bilo u privatnom sektoru, poručeno je na panelu Zaštitimo zviždače! koji je organizirala Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, u suradnji s Kućom ljudskih prava, GONG-om i Centrom za mirovne studije. Zviždači su često žrtve progona i prijetnji, stoga je važno stvoriti pravni okvir koji bi ih štitio, a to je moguće i kroz Antikorupcijsku strategiju koji je najavljen u Hrvatskoj. 

Medium_h20161020000618

Geometar jednakosti: Socijalne politike ključ smanjenja društvenih nejednakosti

Socijalne nejednakosti u Hrvatskoj u posljednjih su se trideset godina značajno povećale, da bi se zahvaljujući provedbi socijalnih politika u zadnjih deset godina počele blago smanjivati, pokazuju rezultati nedavnog istraživanja o nejednakostima predstavljeni u četvrtak u Zagrebu, pri čemu se najveće i najdrastičnije nejednakosti odnose na stariju populaciju.

Medium_hina_fah_mladi

Predstavljanje Geometra jednakosti u Splitu

Centar za mirovne studije u suradnji s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu Vas poziva na predstavljanje rezultata istraživanja o nejednakosti u Hrvatskoj te raspravu o mogućim rješenjima i preporukama za smanjenje regionalnih razlika te razlika između određenih društvenih skupina "Geometar jednakosti.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.