[TJEDAN GLOBALNOG OBRAZOVANJA] Svijet se mijenja, a mi?

Large_gew

Tjedan globalnog obrazovanja održava se diljem Hrvatske od 19. do 25. studenog u sklopu široke kampanje koju koordinira North-South centar Vijeća Europe, a koji se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, te informalnog učenja u cijeloj Europi.
Cilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

 

Aktivnosti koje se održavaju u sklopu ovog tjedna promovira globalno obrazovanje, inovativan pedagoški pristup koji promatra sve veće međuovisnosti lokalnih i globalnih stvarnosti. Ove godine tema je tjedna ‘Svijet se mijenja, a mi?’ (‘The world is changing, what about us?’) i prilika je da se osvrnemo na suvremene izazove koji utječu na naš svakodnevni život ali imaju utjecaj i na buduće generacije. 

 

Ovogodišnja tema ‘Svijet se mijenja, a mi?’ direktno se nadovezuje na UN-ove Ciljeve održivog razvoja koji teže eliminaciji ekstremnog siromaštva, smanjenju nejednakosti i borbi protiv klimatskih priomjena do 2030. godine. Fokusira se osobito na održiv način života, potičući nas da razmislimo o našim navikama i načinu života, konzumiranju i trošenju. Također nas poziva da promislimo kakvo obrazovanje želimo. 

 

Uključite se u Tjedan globalnog obrazovanja #GEW2018 i u svojem gradu

Aktivnosti koje možete posjetiti pogledajte ovdje:

 

 

 

ZAGREB

Ekspertni forum o globalnom obrazovanju

Gdje? Impact Hub (Vlaška 70E)

 

Kad? 22.11.2018. od 11:00 do 13:00

 
Organiziraju: GOOD Inicijativa i Centar za mirovne studije

 

Opis aktivnosti: GOOD Inicijativa organizira tematsku raspravu o konceptu globalnog obrazovanja. Koncept će predstaviti Lana Jurman iz Centra za mirovne studije, Ines Elezović iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja osvrnut će se na testiranje globalne kompetencije učenika, a Diana Kovačić predstavit će rad Udruge Žmergo iz Opatije u području globalnog obrazovanja.

  

kontakt: cms@cms.hr

ZAGREB

Napredni seminar za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja

 

Gdje? Hostel Moving, Kranjčevićeva ul. 61

 

Kad? 23.11. – 25.11.2018.

 

Organizira: Centar za mirovne studije

 

Opis aktivnosti: Cilj seminara je produbiti i povezati znanja i vještine u području GOO-a, promišljati, povezati se i razmijeniti iskustva te se inspirirati za rad s učenicama/cima. Seminar je namijenjen nastavnicima koje su prošle uvodne seminare u sklopu pripreme za provođenje tzv. riječkog modela GOO-a.

 

Kontakt: cms@cms.hr

ZAGREB

Moja učinkovita škola

GDJE: Knjižnica Medveščak, Trg žrtava fašizma 7

 

Kad: studeni – prosinac 2018.

 

Organiziraju: DOOR i Knjižnica Medveščak

 

Opis aktivnosti: DOOR i Knjižnica Medveščak zajedno će organizirati tri radionice za učenike/ce drugih i trećih razreda osnovne škole. Učenici će učiti o održivom razvoju, klimatskim promjenama i obnovljivim izvorima energije. Na kraju ciklusa radionica organizirat će se izložba učeničkih radova na spomenute teme koju ćete u knjižnici moći razgledati do kraja godine.


Kontakt: info@door.hr

ZAGREB

Klimatski kviz

Gdje? Zelena akcija, Frankopanska 1

Kad? 23.11.2018. od 18:30

Opis aktivnosti: Klimatski kviz je interaktivna simulacija globalnih klimatskih pregovora. Sudionici/e se dijele na ‘kontinente’ i u svojim grupama odgovaraju na pitanja o klimatskim promjenama, uzrocima i posljedicama promjena, te tako dobivaju svoje bodove. Simulacija se dotiče i pitanja raspodjele dobara i resursa, razlike između Sjevera i Juga, odgovornosti koju vučemo iz prošlosti, solidarnosti i sl.  

Organizira: Zelena akcija 

Kontakt: za@zelena-akcija.hr

PULA

Predavanje i radionica o Zero Waste načinu života

Gdje? Društveni centar Rojc, Klub Kotač 

Kad? 23.11.2018. od 18:00 do 20:00 

Organizira: Udruga Zelena Istra

Opis Aktivnosti: Anamarija Prgomet koja stoji iza inicijative "Zero Waste Croatia" održat će predavanje o Zero Waste načinu života i pokazati nam da je uz malo organizacije i promišljanja sve moguće. Nakon predavanja slijedi radionica o izradi prirodne kozmetike.

Kontakt: nina.brnic@zelena-istra.hr

OPATIJA

Umjesto u koš, ubaci u padelu i skuhaj još!

Ugostiteljska škola Opatija,  Ul. Eugena Kumičića 14

Kad: 23.11.2018. 

Organiziraju: Ugostiteljska škola Opatija i Udruga Žmergo

Opis aktivnosti: Javna akcija učenika škole održati će se 23. studenog. Učenici će uz svoje mentore kuhati jednostavna jela s namirnicama kojima je istekao rok trajanja ili je blizu isteka. Jela će se uslikati, a recepti upisati u jednostavnu kuharicu koja će biti napravljena s ciljem motiviranja ljudi da smanje otpad od hrane. Akcija je dio projekta “Tanjur pun dobrote” koji koordinira Udruga Žmergo, a financira Primorsko-goranska županija.

 

Kontakt: diana@zmergo.hr

POREČ

 

Migracije. Ljudska prava. Solidarnost.

Kad: petak 23.11. u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića Poreč

Organiziraju: Centar za građanske inicijative Poreč i Volonterski centar Istra

 

Opis aktivnosti: Radionice sa srednjoškolcima namijenjene su osvještavanju i razumijevanju ljudskopravaškog pristupa u kontekstu društvenih nejednakosti, s fokusom na izbjeglice. Osim osvještavanja, cilj radionica je i potaknuti empatiju i solidarnost među učenicima kako bi preuzeli aktivne uloge u borbi protiv nejednakosti u svojim zajednicama.

 

Kontakt: vci@vci.hr, cgiporec@cgiporec.hr

RIJEKA

Ono si što jedeš (promocija učeničkog Zero waste fanzina) You are what you eat (promotion of students Zero waste fanzin)

Gdje: Prva riječka hrvatska gimnazija, Ul. Frana Kurelca 1

 

Kad: 19.11. – 21.11.2018.

 

Organiziraju: Prva riječka hrvatska gimnazija i Udruga Žmergo

 

Opis aktivnosti: Ciljevi globalnog obrazovanja promovirat će se u školi tijekom cijelog Tjedna kroz predstavljanje zero-waste fanzina koji su napisali učenici. Osim u školi, fanzin će se dijeliti u lokalnim dućanima zdrave hrane i zero-waste dućanima. Aktivnosti učenika dio su projekta „Tanjur pun dobrote“ koji koordinira Udruga Žmergo iz Opatije, a financira Primorsko-goranska županija.

 

Kontakt: diana@zmergo.hr

OSIJEK

Udruga za rad s mladima Breza

Kad? 17.11.2018.

Aktivnosti: Trening za nastavnike i edukatore ‘Start the Change’

 

Opis aktivnosti: Nakon u prošloj školskoj/akademskoj godini uspješno završenog ciklusa treninga za srednjoškolske i sveučilišne profesore i edukatore o temama migracija, održivoga razvoja i globalnog obrazovanja kroz primjenu storytellinga, peer to peer metodologije i učenja zalaganjem u zajednici, edukacije se nastavljaju i u školskoj/akademskoj godini 2018./2019. Planirana su četiri modula po šest sati, a već prvi modul o temama migracija i peer to peer metodologije  (vršnjačko i sustručnjačko učenje) počinje 17.11.2018. Sljedeći su moduli planirani: 15. prosinca (Održivi razvoj i globalno obrazovanje), 26. siječnja 2019. Učenje zalaganjem u zajednici (service learning) te 23. veljače 2019. (Storytelling i izrada scenarija/filma). Voditelji su i ovoga puta stručnjaci iz Hrvatske. Edukacije se provode u sklopu EU projekta Start the Change na kojemu je Breza partner (više na www.breza.hr/projekti/Start  the Change). Radi se o edukacijskom modelu o globalnom aktivnom građanstvu  s ciljem postignuća ciljeva održivoga razvoja s posebnim naglaskom na povezanost migracija i nejednakosti u 12 EU zemalja.

 

WEB: http://breza.hr/, https://www.startthechange.eu/

Kontakt: brezaprojekt@net.hr 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.