Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium-noimage

NOVE AKTIVNOSTI PROJEKTA "STARA KULA NOVI MOSTOVI"

PREDAVANJE O SUHOZIDIMA I DESNIČINI SUSRETI

U srijedu 16. rujna u benkovačkoj gradskoj knjižnici održano je predavanje profesorice Aleksandre Faber na temu očuvanja suhozidne arhitekture u pejzažu Jadrana. Uništavanje suhozida za daljnju preprodaju prof. Faber navodi kao učestali primjer devastacije autohtonog pejzaža, što su i potvrdili neki od građana zadarskog zaleđa, navodeći slučajeve čišćenja terena od kamena za daljnju prodaju zemlje ili mljevenje suhozida u šljunak. Suradnju s lokalnom vlašću, pravosuđem, kao i važnost samo-organiziranja s ciljem prevencije daljnjeg nestajanja kamena koje je od vitalne važnosti za zaštitu od erozije prof. Faber navodi kao krucijalne u periodu čekanja da Ministarstvo kulture RH potpiše i počne provoditi zakon o zaštiti suhozida.

Predavanje je prvo u nizu od deset javnih diskusija koje će biti održane u mjestima zadarskog zaleđa, na teme koje predlože sami građani.

Druga aktivnost su Desničini susreti, održani u Zagrebu, Zadru i Islamu Grčkom, u organizaciji Centra za komparativno-historijeske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema ovogodišnjih susreta je bila Intelektualci i vlast 1945.-1952.