MEĐUNARODNI VOLONTERSKI KAMP

Large-noimage

Centar za mirovne studije je u okviru projekta Stara Kula - Novi mostovi organizirao međunarodni volonterski kamp u Islamu Grčkom od 5. do 12. srpnja.

Kamp je nastao iz suradnje nekih od naših projektnih partnera, Centra za komparativno historijske i interkulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi s organizacijama Rempart i Guides d'Horizon iz Francuske i Belgije, čiji su volonteri i izviđači svake godine u velikom broju zainteresirani za dolazak u Kulu Jankovića gdje kroz pomoć pri obnovi tog kulturnog objekta spaljenog u ratu i kroz predavanja u sklopu ljetne škole uče o ranijoj i kasnijoj povijesti Kule, ali i cijelog ravnokotarskog kraja.
Jedan od ciljeva projekta je, da podsjetimo, mapiranje povijesne baštine zadarskog zaleđa i podizanje svijesti o kulturalnom naslijeđu ovog kraja kod lokalnog stanovništva i u turističkoj ponudi zadarske županije usredotočene uglavnom na samu obalu.
U sklopu ovogodišnje Ljetne škole osim aktivista CMS-a Marwana Zeitouna i Petre Jurline koji su volonterima rekli nešto o nastanku i radu organizacije iz koje dolaze, predavanja su održali i dr. Uroš Desnica (Kulturno-povijesna baština Jankovića dvora i održivi regionalni razvoj: obnova, zaštita i potencijalni projekti), Ivan Basić (asistent, Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Od domus episcopi do Jankovića dvora: prostorni razvitak Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom) i prof. Drago Roksandić (prof. dr. sc., Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Revitalizacija Jankovića dvora kao europski sveučilišni projekt: kulturna baština i razvoj kao izazovi). Također, prikazan je i animirani-dokumentarni film o Stojanu Jankoviću, Junak granice, japanskog profesora i redatelja Isao Koshimure. Pod pokroviteljstvom grada Benkovca i vodstvom prof. Marina Čurkovića, obišli smo i sva mjesta od arheološke važnosti u benkovačkom kraju: antički grad Asseriu, tvrđavu Kličevica, turski han u selu Vrana. Filozofski fakultet je u Kuli tokom tih tjedan dana predstavljao doktorski student Damir Stanić, jedan od voditelja kampa.
CMS je osobito ponosan što su ove godine s Kulom došli upoznati i predstavnici lokalne zajednice koje smo upoznali na nekoj od naših ranijih aktivnosti u Benkovcu ili Obrovcu, a koji do sada nisu imali prilike razgledati unutrašnjost Kule ili kapelu sv. čurđa u kojoj je sahranjen pisac Vladan Desnica. Kako je cilj cjelokupnog projekta ostvarivanje održivog mira u zadarskom zaleđu, nadamo se da će mjesto poput Kule Stojana Jankovića postati prostorom dijaloga, učenja i okupljanja za stanovništvo Ravnih Kotara, ali i za goste iz cijelog svijeta.
Ovom prilikom najavljujemo Desničine susrete u organizaciji Centra za komparativno historijske i interkulturalne studije i Hrvatskog društva pisaca koji će se održati u Zagrebu 18. rujna i u Kuli Jankovića 19. rujna. Tema ovogodišnjih susreta je Intelektualci i vlast, 1945. – 1952.
Više o Kuli Stojana Jankovića na www.kulajankovica.hr
 

Preporučite članak: