Tjednima jednakosti do društvenog uključivanja (mladih) Romkinja i Roma

Large_large_pogledajme__6_

Kulturni festival Tjedni jednakosti u 2021. godini posjetio je osam gradova i popraćen kampanjom #ProBudiJednakost na društvenim mrežama pozvao građane i građanke diljem Hrvatske da zajedno grade uključivije društvo i osvijeste nejednakosti s kojima se nose Romi i Romkinje u našim zajednicama i daju podršku glasovima Romkinja i Roma u našem društvu..

Tjedne jednakosti Centar za mirovne studije  organizirao je  s Romskom organizacijom mladih Hrvatske i udrugom Arterarij, a građani i građanke su kroz šest mjeseci u osam gradova diljem zemlje mogli sudjelovati u Tjednima kroz predstavu POGLEDAJME, izložbu Jednog dana život će biti lijep te broje popratne akcije u suradnji s lokalnim aktivistima i aktivistkinjama. Predstava POGLEDAJME Romana Nikolića osmišljena zajedno s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem izvedena ukupno 12 puta u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Kutini, Čakovcu, Belom Manastiru, Rijeci i Karlovcu. Audovizualna izložba Jednog dana život će biti lijep Barbare Matejčić i Ane Opalić bila je postavljenja u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Vodnjanu, Čakovcu, Belom Manastiru, Rijeci i Karlovcu.Kako bi izložba Jednog dana život će biti lijep bila dostupna svima i ostala za trajno osvještavanje, u suradnji s autoricama prilagodile smo je i objaviti u digitalnoj verziji te je dostupna na stranici: https://jednog-dana.romhr.hr/ 

Uz to, ostaju nam dostupni i audio dokumentarci u produkciji Barbare Matejčić i Ljubice Letinić u kojima možemo čuti priče i poruke mladih Romkinja i Roma iz Hrvatske i šire, a dostupni su za preuzimanje na Soundcloud profilu CMS-a.

Tjedni jednakosti koji su po Hrvatskoj putovali pola godine, krenuli su iz Zagreba na sam  Svjetski dan Roma, 8. travnja, a s nama ih je otvorila Melanija Mešić razgovorom sa Severinom Lajtman tokom koje je govorila o iskustvima rada na predstavi, diskriminaciji i govoru mržnje. Suradnju s njom trebale smo nastaviti kao glumicom u predstavi POGLEDAJME te kao koautoricom aktivističkih performansa koji bi otvorili pitanje jednakosti Roma i Romkinja u hrvatskom društvu na ulicama gradova, njena se bolest tome ispriječila. Iako smo od srca navijali da opaku bolest iznova pobijedi, nažalost nije dočekala zatvaranje Tjedana jednakosti. Melanijin prerani i okrutno nagli odlazak ostavio je veliku prazninu, ali ostaje nam i ohrabruje nas njezina vjera da je bolje sutra za sve moguće.

Uz predstavu i izložbu, aktivnosti Tjedana jednakosti uključivale su i umjetničko-aktivističke intervencije u javnom ili digitalnom prostoru, izvedene u suradnji s romskim ili pro-romskim udrugama koje djeluju u zajednicama u kojima su održane. Suradnja s lokalnim (romskim) zajednicama ostvarena je kroz informativno-edukacijske susrete na kojima su prisustvovali i predstavnici_e Ureda pučke pravobraniteljice. 

Sve aktivnosti Tjedana jednakosti pratili su medijski pokrovitelji Hrvatska izvještajna novinska agencija - Hina, kako bi u svim gradovima u kojima smo gostovali građani i građanke dobile informaciju kako doći i sudjelovati u besplatnim aktivnostima Tjedana jednakosti u njihovim zajednicama. Uz ovu veliku podršku, zahvalne smo i lokalnim medijima koji su nas pratile kroz sve korake ovog kulturnog festivala.

Tjedne jednakosti je pratila i kampanja na društvenim mrežama i u medijima pod hashtagom #ProBudiJednakost koja je fotografijama, videima, impresijama i popratnim sadržajem prikupljenim tijekom provedbe kulturno-umjetničkih aktivnosti nadopunjavala i pojašnjavala važnost ovih  događanja. 

Kroz direktno sudjelovanje poput posjetom izložbi ili predstavi ili podrškom na društvenim mrežama, u Tjednima jednakosti sudjelovalo je preko 250.000 građana i građanki.

Zahvaljujemo i svima koji_e ste sudjelovali u aktivnostima Tjedana jednakosti i u kampanji #ProBudiJednakost. Svatko od vas pojedinačno i svi mi zajedno doprinosimo tome da zemlja u kojoj živimo bude uključivija prema pripadnicima i pripadnicama romske nacionalne manjine, da im pruži ruku suradnje i prijateljstva - i priliku da nam svima budućnost bude bolja, perspektivnija i dostojanstvenija.

 

Posebno zahvaljujemo domaćinima u lokalnim zajednicama: Centru mladih Ribnjak i ADU Galeriji f8 u Zagrebu, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod te Centru mladih - Slavonski Brod, Pučkom otvorenom učilištu Kutina te inicijativi “Romska knjižnica u nastajanju” u Kutini, Prostoru za suvremenu umjetnost - Apoteka u Vodnjanu,  Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec te zgradi Scheier u Čakovcu, Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru te Romskom resursnom centru Darda, Exportdrvu i Galeriji Kortil te udrugama RoMorčić i RiRock u Rijeci te Maloj Sceni HD i Starom gradu Dubovac u sastavu Gradskog muzeja Karlovac u Karlovcu. 

Zahvaljujemo i svim radijskim postajama koje su otvorile svoj eter kako bi glasovi mladih Romkinja i Roma iz ovih audiodokumentaraca došle do što više ljudi.

Tjednima jednakosti i kampanjom #ProBudiJednakost htjele smo probuditi jednakost. Interes za sadržaj i odaziv nam je značajan pokazatelj da smo došle korak bliže našem cilju da budemo društvo koje uključuje i ohrabruje, tolerira i podržava, razumije i čuje, koje je voljno učiti i različitost vidi kao bogatstvo, koje je solidarno i živi jednakost. Tom cilju možemo doprinositi manjim i većim gestama, redovno i svaki dan. Pojedinačno i zajedno. Jer svaki naš doprinos, koliko god on malen ili veliki bio jest bitan.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.