Neka se glasovi mladih Rom(kinj)a čuju!

Large_main_slika_loga

Predstavljamo tri audio dokumentarca o mladim Romkinjama i Romima, njihovim životima, djelima, snovima i vizijama na budućnost i sadašnjost nastala u sklopu kampanje #ProBudiJednakost. Audio dokumentarci nastali su u kolovozu 2021., a možete ih preslušati i skinuti na CMS-ovom Soundcloudu

U prvom audio dokumentarcu PRILIČNO SVOJE, članice prvog romskog ženskog benda na svijetu, Pretty Loud, govore o svom odrastanju, o tome kako su počele pjevati i što im je važno poručiti, o rodnoj ravnopravnosti, ženskoj snazi, diskriminaciji i na kakve reakcije nailaze.
 
 
Drugi audio dokumentarac, KOZARI S MUKSOM, sadrži viziju Muhameda Huseijnija koji u obilasku svog kvarta tematizira kako su se Kozari Bok i Kozari Putevi mijenjali zadnja četiri desetljeća i kako su se mlade Romkinje i mladi Romi našli između "dvaju sistema". 
 
 
Treći audio dokumentarac, DJECA ZAGREBAČKOG SLUMA, bavi se Vrtnim putem. Vrtni put naselje je šest kilometara udaljeno od centra Zagreba u kojem živi oko 150 Roma. Velika većina stanovnika Vrtnog puta su djeca. Uvjeti života tamo su toliko neljudski da tu ne bi trebao živjeti nitko, kamoli odrastati djeca.
 
 
Autorica audio dokumentaraca je Barbara Matejčić, a postprodukciju odradila je Ljubica Letinić // Audio Store Transonica. 
 

Prilozi nastali su u sklopu projekta osnaživanja romske zajednice za borbu protiv diskriminacije „ARISE ROMA“, koji provode Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i umjetnička udruga Arterarij. Projekt „ARISE ROMA“ financiran je sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu Programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.–2020. Projekt i izradu ovog priloga sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Sadržaj i stajališta izražena u ovom prilogu isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije, Romske organizacije mladih Hrvatske i Arterarija te se isti ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati službenim stajalištem Europske komisije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske ili Grada Zagreba.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.