Mirovni studiji

Medium_mirovni_studiji

Mirovni studiji

Mirovni studiji su interdisciplinarno područje koje stvara obrazovni, istraživački i politički potencijal za nenasilnu društvenu promjenu. Mirovni studiji se oslanjaju na postojeće teorije  i prakse, kako bi shvatili uzroke nasilnih sukoba, razvili pristupe za zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava i utjecali na izgradnju pravednog mira. Zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava  pritom ide ruku od ruku s izgradnjom pravednih sustava koji se odupiru direktnom i strukturnom nasilju, opresiji i isključivanju, te promišljaju i grade alternative. 

 

Medium_izlozba_sd__1_

Izložba: Dizajn za društvene promjene

Izložba DIZAJN ZA DRUŠTVENE PROMJENE, prvi od dva izložbena postava objedinjena nazivom DVA PRIMJERA SA STUDIJA DIZAJNA otvorena je od 2. do 15. lipnja HDD galeriji. Riječ je o temeljitoj prezentaciji projekta realiziranog u suradnji STUDIJA DIZAJNA i CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE 2014. i 2015. godine, a koji se na teorijski i praktični način bavio temama ksenofobije i rasne diskriminacije. 

Medium_large_autogara

Anatomija privremenih migracija

Kako bi se skrenula pažnja na nevidljive, "obične" migrante, strance, radnike, koji su sakriveni akteri migracijskih tokova, a ne spadaju pod kategoriju izbjeglica ili tražitelja azila za koje se već stvorio određeni društveni senzibilitet, prošlog utorka u sklopu Mirovnih studija u suradnji s udrugom IPAK, predstavljen je istraživačko-umjetnički projekt "Između tamo i tamo: Anatomija privremenih migracija". 

Medium_antifasistitrg_0_0_468x10000

Protiv fašizma danas

U Kući ljudskih prava 8. i 9. veljače 2016. godine u organizaciji Mirovnih studija/Mirte u suradnji s Antifašističkom platformom održan je seminar Protiv fašizma danas. Cilj seminara bio je poticanje razgovora, bistrenje i razumjevanje fašizma današnjice kao i mogućnost djelovanja. Zbog toga je na seminaru bilo govora o tome što mislimo kada kažemo antifašizam, koje vrijednosti su osnova onoga što stoji iza antifašizma te kako ih aktivno promicati i kojim načinima najdjelotvornije doprijeti do građana, suprotstavljajući se sve glasnijim nastojanjima ograničavanja sloboda i prava, represiji, diskriminaciji, rasizmu i ksenofobiji. 

Medium_foto_galerija_nova

Aktivizam i umjetnost- Koliko fašizma?

WHW kustoski kolektiv: Što, kako i za koga u sklopu seminara Protiv fašizma danas, predstavilo je projekt Koliko fašizma? provođenog od 2011. do 2013. godine. Projektom je ,polazeći od istoimene zbirke tekstova slovenskog filozofa i političkog aktivista Rastka Močnika objavljene 1995., kroz seriju izložbi i pratećih programa istraživao oblike organizirane, sustavne, i često zakonski utemeljene netolerancije koja prožima suvremenu javnu sferu, putanje kojima se ona razvijala u posljednjih dvadeset godina, kao i načine na koje politička apatija podržava oblike 'mekog' fašizma u svakodnevnom životu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.