Mirovni studiji 2016. - 2017.

Large_13754082_1066853200075982_3412852655932568773_n

Prijave za Mirovne studije 2016 -2017 otvorene su od 23. rujna do 10. listopada. Mirovni studiji su obrazovni program Centra za mirovne studije i ustanove Mirta, provode se u kontinuitetu od 1997. godine. I ove godine uključujemo nove nemirne građane koji žele doprinijeti izgradnji društva s više pravde, a manje društvenih i ekonomskih nejednakosti. Program traje od listopada do lipnja, predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom u popodnevnim satima. Pridružite se! 

Mirovni studiji su interdisciplinarno područje koje stvara obrazovni, istraživački i politički potencijal za nenasilnu društvenu promjenu. Mirovni studiji se oslanjaju na postojeće teorije i prakse, kako bi shvatili uzroke nasilnih sukoba, razvili pristupe za zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava i utjecali na izgradnju pravednog mira koje ide pod ruku s izgradnjom pravednih sustava koji se odupiru direktnom i strukturnom nasilju, opresiji i isključivanju, te promišljaju i grade alternative.

Negativan mir shvaćen kao odsustvo nasilja, rata i održavanje ravnoteže straha, proširujemo konceptom pozitivnog mira – orijentacijom na uklanjanje uzroka sukoba. Pored teorija, strategija i poznavanja javnih politika, na Mirovnim studijima se artikuliraju postojeće aktivističke prakse i potiču novi oblici rada na društvenoj promjeni.

Voditelji i gosti predavači su dobri poznavatelji pojedinih područja, teorija i politika, osobe s direktnim aktivističkim iskustvom te motivacijom za artikuliranje, organiziranje i sudjelovanje u promjenama.

Na Mirovnim studijima koristimo pristupe interdisciplinarnog, participativnog i iskustvenog učenja koji pretpostavljaju da su procesi koje analiziramo kompleksniji od jedne znanstvene discipline, da svatko dolazi s određenim iskustvom i znanjem, a da nas informirana razmjena znanja i iskustva, uz kritičko propitivanje osnažuju za djelovanje. Teorije se propituju u kombinaciji s praktičnim i iskustvenim učenjem kroz analize tekstova i medijskih sadržaja, diskusije, prezentacije, rad u manjim skupinama, igre uloga i druge iskustvene vježbe, oluje ideja, barometre stavova i brojne druge metode koje osnažuju za djelovanje.

Kao neformalni obrazovni program Mirovni studiji se provode pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997., a u radnoj godini 2016 -17. priprema se 250 sati radionica, predavanja, praktičnih radova i javnih dijaloga.

Pogledajte kako smo proveli prošlogodišnji program.

Moduli i kolegiji 2016-2017

I: Uvod u mirovne studije

1.Uvod u mirovne studije: Suvremeni izazovi 

2.Uvod u mirovno obrazovanje

3.Razumijevanje i transformacija sukoba

4.Uvod u nenasilno djelovanje

II: Ljudska prava

5.Uvod u ljudska prava (vrijednosti, mehanizmi zaštite, praksa)

6.Spol-rod-queer

III: Izgradnja mira

7.Uvod u izgradnju mira

8.Suočavanje s prošlošću

9.Ljudska sigurnost

IV: Suzbijanje rasizma i ksenofobije

10.Postkolonijalizam i migracije

11.Emancipacija kulturnog pluralizma u vrijeme izbjeglištva

V: Društvena solidarnost

12.Globalno društvo i održivi razvoj

13.Ekonomska nejednakost i radnička prava

14.Feministički pokreti i prakse

15. Aktivističke prakse i društvena promjena

Više o sadržajima, organizaciji kolegija i voditeljima možete vidjeti u letku i Programskoj brošuri: Mirovni studiji 2016-17, a o osnovnim pojmovima saznajte u brošuri Osnovni pojmovi Mirovnih studija.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

 

Mirovne studije u suradnji provode udruga građana Centar za mirovne studije i ustanova za obrazovanje odraslih Mirta.

Mirta je ustanova za obrazovanje odraslih, edukacijski centar CMS-a i partnera: Mreže mladih Hrvatske, Volonterskog centra Osijek i udruge Smart u čijoj se suradnji pripremaju i provode programi obrazovanja za mir i demokratizaciju. U 2016-2017. to su: Mirovni studiji, Edukacija nastavnika za građanski odgoj i obrazovanje, Studiji o mladima za mlade i Demoakademija u Osijeku.

Centar za mirovne studije je udruga građana i građanki koja se zalaže za društvenu promjenu na načelima nenasilja, izgradnje mira i poštivanja ljudskih prava povezujući obrazovanje, istraživanje, aktivizam i rad na javnim politikama. 

U radnoj godini 2016 -2017 program Mirovnih studija sufinanciraju: EU, Ured za udruge Vlade RH, sudionice i sudionici programa.Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.