Osnovni pojmovi Mirovnih studija

Large_ms_osnovni_pojmovi

Publikacija Mirovni studiji – osnovni pojmovi nastala je kao udruženi rad suradnica i suradnika neformalnog obrazovnog programa Mirovni studiji koji se pri Centru na mirovne studije provodi od 1997. godine, a u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Mirta od 2015. Publikacija sadrži definirane, odabrane ili uređene pojmove iz polja Mirovnih studija, one kojima se koristimo u programu kako bi ih na informiranim temeljima kritički propitival, odbacilii ili koristili u svom radu na društvenoj promjeni.

 

Mirovni studiji Centra za mirovne studije formirali su se na iskustvu domaćih antiratnih aktivista i iskustava koja su razvili s međunarodnim kolegama. Prateći generalne premise interdisciplinarnog polja mirovnih studija, ovaj program uzima u obzir kontekst/okruženje, iskustvo i heterogene teorijske koncepte. Mirovni studiji su pokrenuti i održani sa željom da se osobe sa malo ili bez aktivističkog iskustva osnaže da postanu aktivni nositelji promjene u društvu - kroz rad u kolektivima i zajednicama kojima pripadaju. Ovaj pojmovnik može biti prvi korak u upoznavanju s programom, iako je puno zanimljivije o ovim pojmovima i pojavama diskutirati uživo.

Uz osnovne pojmove, u publikaciji prilažemo i literaturu - prijedloge za čitanje.

 

 

 

Publikacija je tiskana u sklopu projekta: Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju. Tisak publikacije financijski je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva Fondovi Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.