Upisana 19. generacija studenata Mirovnih studija

Large_img_6049

19. generacija nemirnih građana jučer je započela s radom na Mirovnim studijima – neformalnom obrazovnom programu koji se u Centru za mirovne studije provodi od 1997., a u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Mirta od 2015.

Mirovni studiji formirali su se na iskustvu domaćih antiratnih aktivista i iskustava koja su razvili s međunarodnim kolegama. Prateći generalne premise interdisciplinarnog polja mirovnih studija, ovaj program podjednako vrednuje iskustvo, kontekst u kojem se provode i heterogene teorijske koncepte. Pokrenuti su i održani sa željom da se osobe sa malo ili bez aktivističkog iskustva osnaže da postanu aktivni nositelji društvene promjene u kolektivima i zajednicama kojima pripadaju. Dobrodošli su i oni s više iskustva, a željom za promišljanjem i dogradnjom u promjenjivim društvenim kontekstima.

19. generacija uključuje 29 polaznica i polaznika koji će kroz akademsku godinu 2016/2017, kroz pet modula (Uvod u mirovne studije, Ljudska prava, Izgradnja mira, Suzbijanje rasizma i ksenofobije, Društvena solidarnost) imati priliku učiti i raspravljati o osobnom, kolektivnom i društvenom angažmanu za promjene i društvenu pravdu. Raditi će na: osvještavanju svojih predrasuda, stereotipa, komunikacijskih obrazaca, razumijevanju i transformaciji sukoba, nenasilnom djelovanju, teoriji i praksi ljudskih prava, spolu, rodu i queeru, izgradnji mira i suočavanju s prošlošću te ljudskoj sigurnosti, kao i o aktualnim temama poput migracija i globalizacije, ekonomskoj nejednakosti i feminističkim i  te aktivističkim praksama. 

Od osnutka CMS-a do danas, u svaku generaciju uključujemo najmotiviranije osobe različitih dobi, raznolikih iskustava, osobnih i profesionalnih motivacija kojima je zajednička želja za uključivanje u rad na društvenoj promjeni, multiplikacijom znanja i sadržaja koje program nudi, u svom okruženju. U 18 generacija, više od 500 osoba je sudjelovalo u programu kroz koji ih vodi, informira i motivira 20-tak stalnih predavača i još toliko gostujućih kojima je zajedničko poznavanje teorijskih i metodičkih koncepata, te iskustvo i praktični rad na temama.

Više o Mirovnim studijima pročitajte ovdje.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.