Suzbijanje diskriminacije

Medium_screenshot_2023-11-30_081309

Mržnja na internetu: bolje moderiranje sadržaja - manje govora mržnje

Nalazi istraživanja Agencije EU za temeljna prava ukazuju kako se uvredljivi komentari, uznemiravanje i poticanje na nasilje lako provlače kroz postojeće alate za moderiranje sadržaja na online platformama. Rezultati istraživanja ukazuju kako većina mržnje na internetu cilja na žene, ali su pogođeni i ljudi afričkog podrijetla, Romi i Židovi. Nedostatak pristupa podacima platformi i razumijevanja onoga što čini govor mržnje koči napore da se obuhvatnije uhvati u koštac s mržnjom na internetu. Agencija EU za temeljna prava poziva na veću transparentnost i izradu jasnih smjernica kako bi se osigurao sigurniji online prostor za sve.

Medium_logo

Snaga za promjenu

Kroz projekt Snaga za promjenu Centar za mirovne studije pokrenuo je, nastavio ili pojačao suradnju s organizacijama i inicijativama koje predstavljaju racijalizirane, migrantske ili manjinske zajednice, a s ciljem izrade baze podataka u kojoj će biti zabilježeni incidenti rasizma i diskriminacije koji pogađaju te zajednice.

Medium_fra_black

Osobe afričkog podrijetla u EU suočavaju se sa sve više rasizma

Gotovo polovica osoba afričkog podrijetla u EU suočava se s rasizmom i diskriminacijom u svakodnevnom životu, a što predstavlja porast od 2016. godine. Uznemiravanje na rasnoj osnovi i etničko profiliranje također su česte pojave, osobito za mlade ljude, pokazuje novo istraživanje Agencije EU za temeljna prava (FRA). Iz tog razloga, FRA poziva države članice EU da poduzmu hitne korake u borbi protiv rasne diskriminacije i uznemiravanja kako bi osigurali da se prema svima postupa jednako i s dostojanstvom.

Medium_screenshot_2023-09-13_132029

Osiguravanje pristupa javnim uslugama za starije osobe u današnjim digitalnim društvima

Javne usluge u online formatu mogu primjerice, olakšati dobivanje socijalnih naknada ili pronalaženje informacija. Međutim, starije osobe često nemaju potrebne digitalne vještine da ih koriste što predstavlja potencijalnu prepreku ostvarenju njihovih temeljnih prava te ih može dovesti u nepovoljan položaj rizika od isključenja iz digitalnih društava današnjice, navodi se u izvještaju Agencije EU za temeljna prava (FRA). Države članice EU moraju svim svojim građanima osigurati jednak pristup javnim uslugama pa bi tako i starije osobe trebale moći birati kako će pristupati javnim uslugama i dobivati podršku za učenje digitalnih vještina.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.