Nejednakost

Medium_h20151203000177

Javna rasprava: "Postizborni skener: Što je dogovoreno i s kim?"

Dok pregovori oko sastavljanja buduće vlade još uvijek traju, Platforma 112 drži kako je presudno važno informiranje građanki i građana o dosadašnjem tijeku pregovora u kontekstu procesa dogovaranja programskih načela i ciljeva te stoga organizira javnu raspravu „Postizborni skener: Što je dogovoreno i s kim?“ u petak, 4. prosinca 2015. od 11 do 13 sati u Europskom domu (Jurišićeva ulica 1/1, Zagreb).

Medium_hrvatska_raste_i_domoljubna_koalicija-03

Infografike: Koliko koštaju izborna obećanja?

Platforma 112 u suradnji s ekonomistima dr.sc. Valentinom Vučković i dr.sc. Veliborom Mačkićem s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu napravila je procjenu utjecaja izbornih programa dviju najvećih koalicija na proračun RH za 2016. godinu. 

Medium_img_3282

Platforma 112: Nerealna obećanja dviju velikih koalicija

Platforma 112 izračunala je kako bi predizborna obećanja SDP-ove koalicije Hrvatska raste državu godišnje koštala najmanje 6,8 milijardi kuna, a obećanja HDZ-ove Domoljubne koalicije 8,23 milijarde kuna, zbog čega su na konferenciji za novinare u srijedu birače upozorili kako je riječ o nerealnim obećanjima koja se neće ispuniti ili će ih u određenom trenutku morati platiti sami građani.

Medium_057_002

Izborna obećanja u raskoraku s proračunom

Platforma 112, u srijedu 04. studenoga 2015. s početkom u 11.00 h, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, organizira konferenciju za novinare na kojoj će javnosti predstaviti procjenu utjecaja izbornih programa dviju najvećih koalicija na proračun RH za 2016. godinu.

Medium_20150703_mislav_zitko__sandra_bencic__gordan_bosanac__vilim_ribic__marina_skrabalo_1

Grčka tragedija u režiji Trojke: Gdje su nestale europske vrijednosti?

Centar za mirovne studije (CMS), Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, Matica hrvatskih sindikata, Grupa 22 i Centar za radničke studije izražavaju duboku zabrinutost za ozbiljnu ugroženost temeljnih europskih vrijednosti demokracije, solidarnosti, društvene pravde i zaštite ljudskih prava u slučaju aktualne grčke dužničke krize. Ugroženost tih vrijednosti ne dolazi od marginalnih skupina, ekstremista ili „vanjskog neprijatelja“, nego upravo od ključnih europskih institucija koje nepopustljivo nameću Grčkoj politiku rezanja i rasprodaju ključnih nacionalnih resursa u zamjenu za olakšanje otplate duga kreditorima. 

Medium_5605638288_341ca37aaf_b

Grčka tragedija u režiji Trojke: Gdje su nestale europske vrijednosti?

Duboko zabrinuti za ozbiljnu ugroženost temeljnih europskih vrijednosti demokracije, solidarnosti, društvene pravde i zaštite ljudskih prava u slučaju aktualne grčke dužničke krize koja ne dolazi od marginalnih skupina, ekstremista ili „vanjskog neprijatelja“, nego upravo od ključnih europskih institucija koje nepopustljivo nameću Grčkoj politiku rezanja i rasprodaju ključnih nacionalnih resursa u zamjenu za olakšanje otplate duga kreditorima, Centar za mirovne studije (CMS), Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, Matica hrvatskih sindikata i Grupa 22 organiziraju konferenciju za medije i novinare.

Medium_11138137_1108171645866180_6087986089712048363_n

Pravi antifašizam nikad nije u modi

Danas slavimo Dan antifašističke borbe. Na današnji dan je u šumi Brezovica kraj Siska osnovan prvi partizanski odred: Sisački partizanski odred. Povodom ovog dana Forum mladih SDP-a Sisačko-moslavačke županije organizirao je 20. lipnja u Sisku tribinu na temu "Antifašizam nekad i danas".

Medium_v__7bc8

Protest pred Hrvatskim olimpijskim odborom: Cilj olimpizma je očuvanje ljudskog dostojanstva

Kuća ljudskih prava pridružila se simboličkim protestima koji se danas događaju širom Europe zbog toga što se dopustilo da Azerbajdžan bude domaćinom 1. europskih sportskih igara. Hrvatski olimpijski odbor zdušno se i svesrdno uključio u organizaciju, posebno njegov predsjednik Mateša osobno, pritom prešućujući represiju bez presedana koju provodi predsjednik Ilham Alijev prema vođama neovisnih organizacija civilnoga društva, mnogim mladim aktivistima, vodećim novinarima/kama.