Ključni problemi u području medijskih sloboda u Hrvatskoj za 2024. godinu

Large_untitled_design__10_

Medijske slobode su i dalje opasno blizu prijelomne točke u mnogim državama članicama Europske unije, a u nekim državama članicama ih treba gotovo u potpunosti oživjeti, zaključuje izvještaj o medijskim slobodama mreže Liberties za 2024. godinu.

U Hrvatskoj su u 2023. godini ključni problemi bili sve veći broj fizičkih napada na novinare uz brojne prijetnje i zastrašivanja, zloupotreba pravnih tužbi poznatih kao strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP), koje su često korištene protiv novinara, visoka koncentracija vlasništva nad medijima i rastuća zabrinutost zbog utjecaja vlade na javne medijske servise. Osim toga, organizacije civilnog društva prijavile su pokušaje cenzuriranja novinara ili drugih načina ograničavanja slobode izražavanja.

Izvještaj o medijskim slobodama za 2024. godinu je treći takav godišnji izvještaj u Europskoj uniji kojeg je izradila Unija za građanske slobode za Europu (mreža Liberties). Temelji se na podacima i informacijama koje su prikupili članovi mreže Liberties i partnerskih organizacija te nadopunjuje godišnji izvještaj o vladavini prava. Nacionalni izvještaj o vladavini prava za Hrvatsku izradili su Centar za mirovne studije i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL. Izvještaj za Hrvatskoj dostupan je ovdje.

Izvještaj o medijskim slobodama mreže Liberties za 2024. godinu je dostupan na ovoj povezniciPreporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.