Medium_plakat_mir_djecakfin

Mir u škole!

Centar za mirovne studije provodi kampanju “Mir u škole”. Namjera kampanje je podignuti svijest u javnosti o važnosti nenasilja i izgradnje mira te doprinijeti naporima zagovaranja uvođenja mirovnog obrazovanja u formalni obrazovni sustav. U tom smislu nadamo se potaknuti i mobilizirati širu javnost da ovoj temi posveti više pažnje.U sklopu kampanje prikazivat će se spot „Nasilje ostavlja tragove“ i radio jingle, a “mirovni posteri” će se distribuirati u osnovne i srednje škole u RH. Također, u sklopu zagovaračkih napora predstavit ćemo polazišta, vrijednosti i sadržaje mirovnog obrazovanja te potaknuti javnost, a posebice relevantne dionike na diskusiju o uvođenju mirovnog obrazovanja u formalni obrazovni sustav. Partneri na projektu su Mreža mladih Hrvatske, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.  

Medium_img_2646

Iz tiska izašla publikacija "Zvoni za mir"

U sklopu projekta "Mladi i izgradnja mira" objavljena je publikacija "Zvoni za mir" kojom smo željeli predstaviti temeljna polazišta te razjasniti načela i vrijednosti na kojima se obrazovanje za mir temelji, kao i sadržaje i metode koje smatramo neodvojivim djelom mirovnog obrazovanja koje zagovaramo. Na publikaciji su surađivali Mreža mladih Hrvatske i MAP Savjetovanja, a možete ju preuzeti u .pdf formatu (492 KB).

Medium-noimage

Publikacije

U sklopu svojih programa i projekata CMS objavljuje brojne publikacije koje su dostupne i besplatne za sve građane/ke. Ukoliko želite neku od publikacija CMS-a javite nam se! U nastavku su publikacije u .pdf formatu pogodne za besplatno skidanje.  

Medium-noimage

ALTERnatoR - alternativa pristupu RH NATO-u

Centar za mirovne studije priključuje se u javnu raspravu oko potencijalnog pridruženja RH NATO savezu kroz prezentaciju hrvatskoj javnosti dvaju važnih segmenata vezanih uz sigurnosnu politiku RH.Dosadašnja vladina politika priključenja RH NATO savezu i prateća javna rasprava obilježena je s dva dominantna problema – manjak transparentnosti i nedostatak bilo kakve alternativne politike. Takav nekritičan, pasivan i za javnost nedovoljno otvoren proces odlučivanja i provođenja nacionalne sigurnosne politike smatramo opasnim po kvalitetu i stabilnost demokracije i sigurnost hrvatskog društva.Svojim sustavnim zagovaračkim djelovanjem CMS tijekom narednih godinu dana namjerava pozitivno utjecati na upravo ta dva problema vezane uz vladine politike priključenja RH NATO savezu, putem dvije ključne inicijative:1. promocija alternativne sigurnosno-razvojne politike ulasku RH u NATO – ALTER-NATO -R - Platforma za izgradnju mira2. temeljitog praćenja komunikacijske strategije vlade RH vezane uz proces priključenja RH NATO savezu (NATO WATCH) kontinuiranom analizom medijskih napisa te dokumenata i objava Vlade RH

Medium_screenshot_2023-09-13_132029

Osiguravanje pristupa javnim uslugama za starije osobe u današnjim digitalnim društvima

Javne usluge u online formatu mogu primjerice, olakšati dobivanje socijalnih naknada ili pronalaženje informacija. Međutim, starije osobe često nemaju potrebne digitalne vještine da ih koriste što predstavlja potencijalnu prepreku ostvarenju njihovih temeljnih prava te ih može dovesti u nepovoljan položaj rizika od isključenja iz digitalnih društava današnjice, navodi se u izvještaju Agencije EU za temeljna prava (FRA). Države članice EU moraju svim svojim građanima osigurati jednak pristup javnim uslugama pa bi tako i starije osobe trebale moći birati kako će pristupati javnim uslugama i dobivati podršku za učenje digitalnih vještina.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.