Izgradnja mira u Hrvatskoj

Medium_with_or_without_eu

Deklaracija organizacija civilnog društva ususret zagrebačkog EU Summita o Zapadnom Balkanu

Preko 90 organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, kao i članica Europske unije, koje su aktivne na pitanjima temeljnih prava i vladavine prava, demokratskih institucija, civilnog angažmana, zaštite okoliša, suzbijanja korupcije i prava migranata na jučer održanom online samitu u sjeni pod nazivom "With or Without (E)U?" usvojile su zajedničku deklaraciju.

Medium_vukovar_fah

Što smo naučili iz Mirne reintegracije?

Unatoč činjenici da nas pogled na današnji dan u kalendaru neće uputiti na nikakvu obljetnicu, na danas se obilježavaju čak dvije. 15. siječnja je dan na koji je započela Mirna reintegracija 1996. te službeno okončana 1998. godine. S tom misijom koja je službeno provedena pod nazivom UNTAES (United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium) okončan je rat u Hrvatskoj te je teritoriji istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćen u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.


Medium_kolinda

[DAN MIRA] Kult(ura) rata - ako želiš mir, spremaj se za mir

Unatoč proklamiranom miru i mirotvorstvu kao ustavnoj vrednoti – svakim danom u Hrvatskoj se sve sustavnije podvaljuje kult(ura) rata - potiče naoružavanje, militarizacija i sekuritizacija društva. Tako su uoči samog dana mira u medijima osvanule nove fotografije Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović s jurišnom puškom u rukama.

Medium_mir

Obilježavajmo mir, a ne rat

20 godina od završetka Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja navršava se sutra, 15. siječnja 2018. godine. Mirnom reintegracijom Republika Hrvatska vratila je pod puni suverenitet svoj čitav teritorij, bez ispaljenog metka ili izgubljenog ljudskog života. 

Medium_erica_chenoweth

Nenasilni otpori su uključiviji i zato su uspješniji

U utorak 19. rujna u dvorani Muller smo ugostili Ericu Chenoweth, profesoricu i prodekanicu za znanost na školi za međunarodne studije Josef Körbel Sveučilišta u Denveru, koja se zbog istraživanja nenasilnog društvenog otpora našla na listi 100 najutjecajnijih mislioca  Foreign Policy-a na svijetu. U sklopu javnih predavanja Mirovnih studija, a povodom proslave 20 godina CMS-a podijelila je s nama nalaze svojih istraživanja.

Medium_sr_an_aleksi_

Srđan Aleksić - heroj za sve?

Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja , obranio je na ulici svog sugrađana Bošnjaka Alena Glavovića, od napada vojnika RS. Vojnici su pretukli Srđana do smrti a Alen živi danas u Švedskoj. Srđan Aleksić, jedan od heroja na nišanu, postao je simbol onih koji su pokazali građansku hrabrost u vremenu zla te zbog toga platili životom.

Medium_hina_vukovar

Povodom obilježavanja Mirne reintegracije: Izgradnja mira kao zalog za bolju budućnost

Danas obilježavamo 18 godina od kada je završen proces Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kojim je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života, pod puni suverenitet RH vraćen čitav njen teritorij. Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja odluku Predsjednice RH da nastavi tradiciju Ureda predsjednika/ice te da se i ove godine simbolično obilježi završetak Mirne reintegracije. Istovremeno, CMS izražava žaljenje što Vlada u odlasku, kao ni političke stranke koje uskoro preuzimaju vlast i trenutni mandatar, nisu uložili napore i pokazali interes za obilježavanjem ovog iznimnog datuma iz bliske hrvatske povijesti. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.