25. obljetnica potpisivanja Erdutskog sporazuma: Od demilitarizacije do mirne reintegracije

Large_unpa_web_croatia.eu

Neposredno nakon nedavne pucnjave na zagrebačkom Markovu trgu, predmet javnog diskursa i medijskog izvještavanja postale su rasprave o dostupnosti vatrenog oružja u društvu, ali i sustavnom otkupu oružja akumuliranog u prošlom ratu kao dodatnoj motivaciji građanima_kama za predaju oružja bez sankcija. 

U sklopu te rasprave, mogli smo čuti i izjave članova Vlade u kojima su iskazali spremnost za razmišljanje o strategijama smanjenja smrtonosnog oružja u društvu, uključujući financijske kompenzacije. Međutim, program otkupa oružja za Hrvatsku nikako ne bi bila nova niti inovativna ideja. 

Stoga se bitno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Temeljnog sporazuma o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kolokvijalno Erdutskog sporazuma,  a koji je otvorio put za mirnu reintegraciju istočne Slavonije pomoću jedne od najuspješnijih mirovnih misija UN-a, prisjetiti njegovog dostignuća.

Cilj Erdutskog sporazuma, koji je bio pregovaran na marginama Mirovne konferencije u Daytonu, bila je mirna reintegracija teritorija i, uglavnom srpske, populacije istočne Slavonije u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Provedbu odredbi Erdutskog sporazuma preuzela je međunarodna zajednica kroz misiju UNTAES (Prijelazne uprave za istočnu Slavoniju Ujedinjenih naroda), uspostavljenu putem rezolucije 1037 Vijeća sigurnosti UN-a, a provedenu između 15. siječnja 1996. i 15. siječnja 1998. godine. 

Naime, u svojoj trećoj točki, Erdutski sporazum sadržao je odredbu o sustavnoj demilitarizaciji istočne Slavonije koja je uključivala „sve vojne snage, oružje, i policiju, s iznimkom međunarodne snage i policija koje djeluju pod nadzorom, ili u suglasnosti s Prijelaznom upravom.“ Proces demilitarizacije započeo je 21. svibnja te je u predviđenom roku od 30 dana uspješno okončan 21. lipnja 1996. godine. Kako bi se civilno stanovništvo istočne Slavonije motiviralo za sudjelovanje u procesu demilitarizacije, 2. listopada 1996. uveden je program otkupa oružja u organizaciji Prijelazne uprave, a uz financijsku podršku Vlade RH. UN je taj program ocijenio vrlo uspješnim, a sam proces demilitarizacije bio je bitan preduvjet za provedbu i uspješno dovršavanje mirne reintegracije.

Budući da je tadašnji program otkupa oružja bio teritorijalno i vremenski ograničen, otkup oružja nije proveden u cijeloj Hrvatskoj, zbog čega i danas imamo izuzetno veliku prisutnost oružja u privatnom posjedu. Stoga želimo iskoristiti današnju obljetnicu kako bismo se prisjetili i podsjetili Vladu RH na nužnost uvažavanja uspješnosti mirne reintegracije i svih njenih komponenata, a koje nam mogu poslužiti kao nadahnuće za politike koje bi nas kao cjelokupno društvo mogle približiti kratkoročnim i dugoročnim ciljevima UNTAES-a poput demilitarizacije, povratka svih izbjeglica, poštivanja manjinskih prava i najviših standarda ljudskih prava, uspostave mira te pomirenja

 

Foto: http://www.croatia.eu/

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.