Azil i integracijske politike

Medium_plakat_primjer

O programu azila (English version below)

Od 2003. godine u našem radu važnom držimo temu ljudskih prava stranaca, osobito tražitelja/ica azila i nezakonitih migranata/ica. Od 1997. godine broj tražitelja/ica azila u Hrvatskoj raste i dosegao je brojku od više od 3000. Osim 500-tinjak tražitelja/ica azila koji/e redovito borave u Hrvatskoj, u Prihvatilištima za tražitelje/ice azila u Kutini i Zagrebu, u Republici Hrvatskoj živi i 65 osoba kojima je odobren status azila ili supsidijarne zaštite. Azilanti/ice porijeklom su iz uglavnom dalekih jugo-istočnih zemalja, iz različitih kulturnih i političkih pozadina.

Medium_picture3

Poziv na raspravu: 'Kontroverze INTEGRACIJE: integracijski proces kao problematičan koncept modernog društva'

Centar za mirovne studije i Mirovni Inštitut sa zadovoljstvom vas pozivaju na raspravu 'Kontroverze INTEGRACIJE: integracijski proces kao problematičan koncept modernog društva' koja će se održati u Ljubljani, Atrij ZRC SAZU u petak 14. siječnja 2011. s početkom u 17.00h.

Na raspravi govore: dr. Mojca Pajnik, istraživačica na Mirovnom Inštitutu i profesorica na Fakultetu za družbene vede, dr. Karmen Medica, profesorica na FHŠ Koper i istraživačica na ZRS Koper, Goran Lukić, savjetnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za socijalnu politiku, zapošljavanje i migrante, Jovana Mihajlović Trbovc, istraživačica na Mirovnom inštitutu i koordinatorica Koalicije za REKOM u Sloveniji i Emina Bužinkić, voditeljica programa Azil i migracije u Centru za mirovne studije iz Zagreba. Raspravu će moderirati dr. Veronika Bajt iz Mirovnog inštituta.

 

 

Medium-noimage

Nećemo institucije koje peru ruke

U utorak 7.4. u 11.00h aktivistice i aktivisti CMS-a održali su mirnu prosvjednu akciju ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Ulici grada Vukovara 33. U nastavku slijedi priopćenje Centra za mirovne studije.

Nećemo institucije koje peru ruke! Hoćemo sustav koji uključuje!

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je azil zatražilo više od 1000 izbjeglica. Tek su 4 osobe dobile azil. No, dobiti azil u Hrvatskoj ne znači ništa do boriti se za egzistenciju i vlastita prava opet u novoj zemlji. Centar za mirovne studije ovim putem upozorava medije i javnost o nizu tromosti i nepravilnosti koje već niz godina karakteriziraju sustav azila u RH. Do danas su odobrena samo 4 azila, pored velikog broja zahtjeva za azil izbjeglica iz različitih zemalja I političkih režima u kojima postoje opasnosti i stvarna kršenja ljudskih prava.

 

Medium-noimage

#InformiramoMUP

Ne možemo sve izbjeglice na balkanskoj ruti informirati o njihovim pravima i obvezama, ali zato možemo informirati Ministarstvo Unutarnjih Poslova (MUP) o zakonima ove zemlje.

 Informir

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.