Prijedlog amandmana na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o azilu

Large_sabornica_2

Centar za mirovne studije poslao je u Hrvatski sabor amandmane za izmjenu konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o azilu, koji je donijela Vlada Republike Hrvatska 29. travnja 2010. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o azilu trenutno je u saborskoj proceduri, po hitnom postupku, kao deseta točka dnevnog reda danas započete sjednice Sabora.

Centar za mirovne studije želi pozdraviti prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o azilu. Ovaj prijedlog u velikoj mjeri usklađen je s EU politikama vezanim uz azil, a posebno pozdravljamo promjene koje su unesene na temelju prakse Europskog suda za ljudska prava.
Ipak, i u konačnom tekstu Zakona nalaze se pojedine odredbe koje i dalje nisu usklađene s međunarodnim normama poštovanja i garancije ljudskih prava.

Glavne primjedbe koje i dalje ostaju su slijedeće:

- pravo na rad tražitelja azila i dalje je moguće ostvariti tek nakon godine dana,

- definicija pravne pomoći još je više sužena nego prije; sada na isključivo postupak pred Upravnim sudom

- smatramo da je potrebno propisati da pokretanje postupka pred Upravnim sudom odlaže izvršenje rješenja o odbijanju azila, odnosno rješenja o udaljavanju stranca iz zemlje, te da osoba zadrži status tražitelja azila za čitavo vrijeme trajanja postupka pred Upravnim sudom

- smatramo da je mogućnost ograničenja kretanja odnosno pritvaranja u Prihvatnom centru za strance Ježevo iz razloga navedenih u čl. 74. neprihvatljiva te da je potrebno je uskladiti i sa praksom Europskog suda za ljudska prava, Ustavom RH i Zakonom o kaznenom postupku.

Predložene amandmane pogledajte u dokumentu u prilogu.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.