Ljudska sigurnost

Medium_mir_studiji_11012016_3

Ususret Strategiji nacionalne sigurnosti i Zakonu o domovinskoj sigurnosti

U izradi je Strategija nacionalne sigurnosti kao i Zakon o domovinskoj sigurnosti, pa smo se jučer sastali s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i njegovim suradnicima. Iako imamo značajno različite pozicije oko vojnog proračuna, vojnog roka i sl., pozdravljamo spremnost na vrlo otvorenu komunikaciju i interes za stvaranje područja razmjene mišljenja.

Medium_att3

Izvoz oružja: Utabanim putem i u vrijeme krize

Centar za mirovne studije sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji o kontroli trgovine oružjem u organizaciji Europske službe za vanjsko djelovanje, Flamanskog mirovnog instituta, Saferworlda i Grupe za istraživanje i informiranje o miru i sigurnosti koja je održana u Bruxellesu 29. svibnja 2015. 

Medium_011

Rasprava o kontroverzi zviždača i njihovoj poziciji u društvu

Povodom hrvatske premijere filma Citizenfour o najpoznatijem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu Centar za mirovne studije, u suradnji s Multimedijalnim institutom i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW, organizira raspravu o kontroverzi zviždača i njihovoj poziciji u društvu koja će se održati u ponedjeljak, 20. travnja 2015. u 17 sati u Kinu Europa (Müller).

Medium_cms-image-000002791_-_copy

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na gong.hr

Demonopolizacija hrvatskog vanjskopolitičkog aparata, jačanje civilne komponente međunarodne razvojne suradnje, jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije te povećanje transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru – neke su od tema oko kojih je portal gong.hr, imajući na umu stvarne ovlasti koju nosi funkcija za koju se natječu, sučelio predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.