Sabor mora oformiti istražno povjerenstvom nad MUP-om

Large_pressica_cms_ays

Are you Syrious?, Centar za mirovne studije te odvjetnici Sanja Bezbradica Jelavić i Ivo Jelavić upozorili su na pritiske Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica, kao i na aktiviste i aktivistkinje organizacija koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.  

Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa obitelj u kaznenom postupku protiv MUP-a zbog odgovornosti za smrt malene Madine, više puta je pokušala stupiti u kontakt s obitelji koja je nakon što je zatražila azil smještena u detencijski centar u Tovarniku. Međutim, od policije je dobila odgovor kako prema njihovom saznanju ona nije odvjetnica obitelji, a u njezin odvjetnički ured poslan je PN USKOK u izvidne radnje koje se tiču potpisa punomoći.

Važno je podsjetiti kako se sestra malene Madine javila Centru za mirovne studije porukama u kojima upozorava kako su zatvoreni i kako nemaju pristup odvjetnici, odnosno da im je policija rekla kako je punomoć potpisana u Srbiji i da zbog toga ne vrijedi u Hrvatskoj. „Takvo postupanje policije i uskraćivanje pristupa strankama, onemogućavanje je obavljanja odvjetničkog posla“, upozorava odvjetnik Ivo Jelavić, te napominje kako je vrlo jednostavno dokazati je li punomoć valjana, a to je da se odvjetnik i stranka sastanu i da stranka potvrdi ili opovrgne punomoć, ali MUP to odbija. Ističe kako je posebno zabrinjavajuće to što ih je obitelj pokušala kontaktirati, a to im nije bilo omogućeno. Navodi kako se ni u slučajevima najtežih kaznenih djela policija ne uskraćuje kontakt sa strankama.

Posljednji put kada je obitelj uspjela kontaktirati s CMS-om bilo je 3. travnja, o čemu je CMS obavijestio javnost, a policija nakon toga odlučila na pokušaj obračunavanja s volonterima i kriminalizaciju solidarnosti. „Kada je obitelj ušla u Hrvatsku, kako bi izbjegla i treće vraćanje u Srbiju, obratili su nam se za pomoć pri traženju međunarodne zaštite, nakon čega je naš volonter odmah kontaktirao policiju i zajedno s njima po obitelj“, iznosi Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious. Međutim, dan nakon što su mediji prenijeli informacije o tome što se događa s obitelji, MUP obavještava volontera AYS kako će protiv njega pokrenuti prekršajni postupak zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku granice. 

Također, nakon što je jučer najavljena konferencija za medije u vezi policijskih pritisaka i zastrašivanja, policija dostavlja pozive aktivisticama CMS-a i AYS-a na obavijesni razgovor u isto vrijeme kada je najavljena konferencija. „Smatramo to nedopustivim pokušajem zastrašivanja i pritiska na volontere, kao i direktnim pokušajem ograničavanja slobode izražavanja aktivista za ljudska prava“, ističe Gordan Bosanac iz CMS-a te dodaje „policija je još jednom pokazala da se ne libi koristiti represivni aparat za svoje ciljeve. Bojimo se da se sve ovo radi kako bi se obitelj prognala iz Hrvatske, te zaustavili procesi protiv MUP-a.“ 

Naime, obitelj Hussiny je upravo protiv policije RH podnijela kaznenu prijavu zbog ubojstva iz nehaja njihove šestogodišnje kćeri Madine. Dakle, policija protiv koje je obitelj, uz pomoć odvjetnice i podršku organizacija civilnog društva podignula kaznenu prijavu, sada vodi postupak odobravanja međunarodne zaštite obitelji, te jedina ima pristup obitelji. AYS, CMS i odvjetnici obitelji smatraju kako je time interes i motiv policije da opstruira kazneni progon njenih djelatnika, te nastavi izbjegavati odgovornost za moguće nezakonito postupanje prema izbjeglicama na granicama RH i više nego očit.

Zbog svega navedenog organizacije su najavile da će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi trebalo istražiti kako je moguće da policija tako grubo zlorabi represivni aparat prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava. O ovim pritiscima i postupanjima policije obavijestit će i nadležna tijela Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta. Upozoravaju kako su ovakve prakse nespojive sa skorim predsjedanjem RH Vijećem Europe kao i pripremama ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Konačno, AYS, CMS i odvjetnici traže da MUP čim prije provede mjeru koju je donio Europski sud za ljudska prava, pusti obitelj na slobodu te ih smjesti u siguran smještaj otvorenog tipa, te im omogući njihovo pravo na odvjetnika. Također, traže da policija odmah prekine sa montiranim procesima i pritiscima protiv aktivista i odvjetnika za ljudska prava. 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.