Izjave za javnost

Medium-noimage

Izjava Regionalne adrese za nenasilno djelovanje, Centra za mirovne studije te Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka nenasilnom prosvjedu Nezavisne studentska inicijative ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Mirno ili nenasilno?
Nakon jučerašnjih prosvjeda ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pitamo se jesu li se doista aktivnosti Nezavisne studentske inicijative od početnih mirnih demonstracija izrodili u nešto suprotno, sebi oprečno? Budući da su, kako izvještava novinarka HRT dnevnika bili „ na granici incidenta. Ova tvrdnja nas vodi do pitanja, je li mir samo onda kada nema incidenata, dok se držimo za rukice i zajedno pjevamo? Ili možda mir jest upravo „najmirniji“ ili „najmirotvorniji“ kada se za njega borimo kroz suprotstavljanje nepravdi, neredu koji se uporno želi predstaviti kao red?
 

Medium-noimage

Priopćenje CMS-a povodom pritisaka Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na Zelenu akciju

Centar za mirovne studije ovim putem osuđuje neprihvatljivo ponašanje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje, podizanjem prekršajne prijave protiv udruge Zelena akcija, želi manipulirati domaću javnost i izazvati gašenje udruge koja je svojim dugogodišnjim djelovanjem izuzetno doprinijela unapređenju regulative i prakse u zaštiti okoliša. Naime, više je nego očito da je legitimna i legalna akcija Zelene akcije ispred MZOPUG-a imala prvenstveno za cilj poboljšanje kvalitete sustava zaštite okoliša u RH. Sarkastično je da Ministarstvo želi sankcionirati one društvene akcije i udruge koje su svojim djelovanjem (uključujući i spornu akciju) radile isključivo u cilju poboljšanja sustava zaštite okoliša. Upravo zbog toga prekršajnu prijavu smatramo manipulacijom i licemjernim postupkom.

Medium-noimage

IZJAVA CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MIRA “ 21. RUJNA

21. rujna se u čitavom svijetu obilježava Međunarodni dan mira. Nažalost niti taj dan svijet neće dočekati bez oružanih sukoba, nasilja, ubijanja, nanošenja materijalne štete, uništavanja kulturne baštine i ljudskih postignuća. I ovom prilikom vrijedno je prisjetiti se žrtava brojnih oružanih sukoba diljem svijeta, od Afganistana i Iraka preko Palestine i Izraela, sve do Čada, kao i krhkog mira koji koči razvoj Kosova i Bosne. Hrvatska je također zemlja koja je nedavno proživjela bolno iskustvo rata i ovom prilikom želimo zapitati što sve možemo učiniti, i što sve činimo da do eskalacije nasilja i rata više ne dođe?

Medium-noimage

Upisi na Mirovne studije 2009/2010

Mirovni Studiji - jednogodišnji neformalni program obrazovanja za mir, nenasilje i aktivne građane i građanke objavljuju upise u radnu godinu 2009/2010. Prijaviti se možete od 10 – 20. Rujna 2009.

Medium-noimage

OTVORENO PISMO PREMIJERKI VLADE RH JADRANKI KOSOR -Poljuljana je ljudska sigurnost u Republici Hrvatskoj

Poštovana premijerko Kosor,

ovim putem apaliramo na Vladu RH da svoje strategije i mjere za suzbijanje financijske krize i proračunskih deficita temelji na konceptu ljudske sigurnosti, imajući na umu prvenstveno osnovne životne potrebe građana/ki RH. Najavljene „antirecesijske mjere“ koje će još dodatno opteretiti financijsku (ne)moć velikog dijela građana/ki RH ulijevaju strah među ljude i upravo čine ljude nesigurnima. CMS već duže vrijeme upozorava Vladu da mora žurno redefinirati svoje sigurnosne i javne politike kroz razumijevanje ljudske sigurnosti.
 

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom napada na Rome, 30.6.09.

Organizacije potpisnice izjave:
Amnesty International Hrvatske, Cesi, CERD, Forum za slobodu odgoja, Forum Roma Hrvatske, Udruga romskog prijateljstva – LUNA

IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM NAPADA NA GRUPU ROMA U ZAGREBAČKOM NASELJU PREČKO

U noći s četvrtak na petak, petorica mladića napala su desetak Roma u zagrebačkom naselju Prečko. Na sreću nema stradalih, ali kako izvještava Jutarnji list (26.6.2009.), ovaj napad na Rome od strane skinheadsa četvrti je po redu službeno zabilježeni napad na romsku nacionalnu manjinu u ovoj godini. Osuđujemo svako nasilje, a pogotovo zločin iz mržnje - zločin koji su počinitelji počinili motivirani nekom od osobina žrtve kao što je boja kože, vjera, nacionalnost, seksualna orijentacija i sl. Zločin iz mržnje najbrutalnija je pojavnost netrpeljivosti i diskriminacije (u RH Zakon o suzbijanju diskriminacije je na snazi od 1.1.2009.). Napominjemo da su Romi u vrlo nepovoljnom položaju u društvu te da su žrtve zločina iz mržnje najčešće ugroženije od sličnih slučajeva koji se ne zasnivaju na predrasudama. Nadalje, namjera napadača je i zastrašivanje što u ovom kontekstu (napada na pripadnike romske nacionalne manjine kao ranjive skupine) ima dodatnu težinu.

Zahtjevamo brzu i efikasnu istragu policijskih službenika te procesuiranje ovog nemilog događaja kao kaznenog djela, a ne prekršajnog. Podsjećamo da je Republika Hrvatska izgubila dva spora pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog nedjelotvornosti predistražnog postupka. U slučaju Šečić protiv Hrvatske prošlo je sedam godina, pošto je više osoba pretuklo pripadnika romske manjine, a da nije završen predistražni postupak i djelotvorna istraga. U presudi Europskog suda za ljudska prava (2007.) navedeno je kako je neprihvatljivo da je policija, svjesna da je događaj najvjerojatnije motiviran etničkom mržnjom, dopustila da istraga traje više od sedam godina, a da nije ništa ozbiljno učinila da bi otkrila ili kazneno gonila počinitelja. U drugom slučaju, Beganović protiv Hrvatske koji je objavljen prije 4 dana, Europski sud za ljudska prava je presudio da hrvatske vlasti i sudovi nisu ispunili obvezu efikasne istrage te nisu odgovarajuće istražili niti procesuirali napadače. U oba slučaja Sud podsjeća da kada se istražuju izgredi nasilja, državne vlasti imaju dodatnu dužnost poduzeti razumne korake kako bi raskrinkale svaki rasistički motiv i utvrdile jesu li u tim događajima mogle ulogu odigrati etnička mržnja i predrasude.

Medium-noimage

OTVORENO PISMO PREDSJDNIKU RH STJEPANU MESIĆU, PREDSJEDNIKU VLADE IVI SANADERU I PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA LUKI BEBIĆU

Centar za mirovne studije, B.a.B.e; Documenta;
Kuća ljudskih prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Građanski odbor za ljudska prava

Poštovani,

povodom dolaska predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintao želimo ovim putem skrenuti pažnju na opseg povreda ljudskih prava koje se kontinuirano dešavaju u NR Kini. U potpunosti razumijemo da je posjet predsjednika NR Kine od velikog značaja za uspostavu što boljih gospodarskih i političkih odnosa između dvije prijateljske zemlje, ali dobri prijateljski odnosi moraju se iskoristiti i za jasnu kritiku povreda ljudskih prava koje se svakodnevno dešavaju u NR Kini.

Medium-noimage

Odgovor na pismo prof. dr. sc. Aleksa Bjeliša rektora Sveučilišta u Zagrebu

Poštovani rektore Bjeliš,

zahvaljujemo se na reakciji na naše pismo upućeno Vama 30. travnja 2009. kojim Vas pozivamo da učinite sve što je u Vašoj moći da se prestane sa diskriminacijom dijela studenata/ica Hrvatskih studija. Razumijemo Vaša stajališta vezana uz autonomiju sveučilišta te se možemo ili ne moramo slagati sa kvalificiranjem studentske blokade kao nelegitimnim prosvjedom (naš stav smo o tome iznjeli 22. 4. 2009. u javnom pismu podrške studentima/cama koje je dostupno na našim internet stranicama www.cms.hr).

Iako je o tome važno i zanimljivo raspravljati, mi još jednom želimo suziti ovu našu prepisku na pitanje diskriminacije studenata/ica zbog njihovih uvjerenja.

 

Medium-noimage

Otovreno pismo Rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Aleksi Bjelišu zbog povrede ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata na Hrvatskim studijima

Poštovani,

nevladine udruge koje već niz godina rade na promociji i zaštiti ljudskih prava i demokratizaciji društva reagiraju ovim putem zbog uočenih grubih povreda ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata/ica Hrvatskih studija sa Sveučilišta u Zagrebu. Kao što je svima poznato već nekoliko dana traju studentske blokade pojedinih Fakulteta u Zagrebu i drugim gradovima diljem Hrvatske. Dio studenata/ica Hrvatskih studija također je želio iskoristiti svoje ustavno pravo na miran prosvjed, ali im je to onemogućeno zaključavanjem zgrade Hrvatskih studija od strane uprave fakulteta i selektivnim puštanjem u zgradu samo onih studenata/ica koji su protiv blokade . Time se je nedvojbeno prekršilo pravo građana na izražavanje i pravo na slobodu okupljanja, a i dalje se provodi diskriminacija onih studenata/ica koji zagovaraju blokadu.
 

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom saborske odluke o priključenju RH NATO-u

Hrvatski sabor usvojio je danas Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlanskog ugovora te je time i formalno donesena konačna odluka o pristupanju RH NATO-u. Centar za mirovne studije sa žaljenjem još jednom konstatira kako je proces donošenja ove odluke u potpunosti isključio građane RH. štoviše, propuštena je važna prilika da se RH na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira.