Izbjeglice žrtve pushbacka podnijele tužbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske: više od dvije godine bez učinkovite istrage

Large_large_foto___osoba_1

Danas, 18. travnja 2023., grupa izbjeglica koji su bile žrtve posebno brutalnog nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu (BiH) podnijela je novu tužbu Ustavnom sudu RH zbog neučinkovite i neadekvatne istrage u slučaj pushbacka koji je uključivao teško nasilje i seksualno zlostavljanje u listopadu 2020. 

Više od dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave državno odvjetništvo do danas nije otvorilo službenu istragu. O detaljima nezakonitog protjerivanja izvijestio je u 2020. i na međunarodnoj razini The Guardian.

Prema svjedočanstvima žrtava koje je nakon nezakonitog protjerivanja prikupilo Dansko vijeće za izbjeglice u BiH, skupina od pet osoba ušla je u Hrvatsku tražeći zaštitu. U unutrašnjosti hrvatskog teritorija skupinu je zaustavila hrvatska policija, a četvorica su zadržana u policijskoj postaji otprilike dva dana bez osigurane hrane i s ograničenim pristupom toaletu. Nakon toga privedeni su na sud da svjedoče protiv petog člana grupe optuženog za krijumčarenje, no oni su negirali optužbe. Njihova imena te datum i mjesto uhićenja navedeni su u sudskoj odluci. Navedeno potvrđuje i da su bili pod izravnom kontrolom hrvatskih policajaca kada su istog dana prevezeni na nepoznato mjesto i predani naoružanim muškarcima u crnim uniformama s fantomkama na glavama, koji su ih, prema izjavama žrtava, mučili i seksualno zlostavljali. Također, prema njihovim svjedočanstvima, službenici u crnom su žrtve skoro potpuno gole nezakonito protjerali nazad u BiH. Žrtve i dalje pate od posljedica nasilja koje su proživjele u Hrvatskoj.

Nakon što su prikupljena sva relevantna saznanja, Centar za mirovne studije je u prosincu 2020. podnio kaznenu prijavu za kaznena djela koja Državno odvjetništvo treba istražiti po službenoj dužnosti, uključujući zlouporabu ovlasti, zločinačko udruživanje, mučenje i nečovječno postupanje, silovanje, protupravno oduzimanje slobode i pljačku. Iako zakon propisuje rok od šest mjeseci za donošenje odluke o kaznenoj prijavi, faza izvida nakon gotovo 2,5 godine još uvijek traje te čak ni odluka o službenom otvaranju istrage još nije donesena. Zbog toga su žrtve sada odlučile podnijeti tužbu Ustavnom sudu koji će trebati ispitati je li ovakvo odugovlačenje faze izvida opravdano i je li tužitelj u prihvatljivom roku poduzeo odgovarajuće mjere, odnosno je li istraga bila učinkovita i adekvatna. Zastupa ih odvjetnica Lidija Horvat, koja je podržala pravne korake zbog neučinkovitosti istrage u slučaju koji se tiče najtežih kršenja ljudskih prava.

U međuvremenu je grupa izbjeglica stigla do Njemačke. Uz potporu njemačke udruge PRO ASYL pokrenuli su postupak traženja azila te im je odobrena zaštita od deportacije. Osim Centra za mirovne studije i udruge PRO ASYL, podršku im pruža i Nizozemsko vijeće za izbjeglice (DCR) te Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR).

Nakon višegodišnje pravne borbe Centra za mirovne studije, u suradnji s odvjetnicama, Europski sud za ljudska prava nedavno je u dvije presude utvrdio kako Hrvatska ne provodi učinkovite istrage kada su u pitanju povrede počinjene protiv izbjeglica i drugih migranata (M.H. i drugi protiv Hrvatske te Daraibou protiv Hrvatske).Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.