[NA DAN LJUDSKIH PRAVA NOVE KAZNENE PRIJAVE] CMS traži istragu povezanosti MUP-a i muškaraca u crnim odorama s fantomkama!

Large_foto___osoba_1

Centar za mirovne studije Međunarodni dan ljudskih prava obilježava novim kaznenim prijavama, za jedno od najvećih kršenja ljudskih prava danas. Državnom odvjetništvu CMS je danas podnio dvije kaznene prijave, za dva odvojena slučaja protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika, zbog osnovane sumnje da su ukupno 13 žrtava, od kojih dvoje djece, držali u detenciji te ih potom predali u ruke desetorici naoružanih muškaraca odjevenih u crne odore, s fantomkama na glavi.

Nakon toga muškarci u crnom su žrtve mučili, ponižavali i nezakonito protjerali s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a jednu od žrtvi jedan je od počinitelja i silovao. Radi se o slučaju o kojem je pisao i Guardian, a prošlog tjedna je Jutarnji list objavio podatke koji pokazuju kako je hrvatska policija nedvojbeno postupala prema navedenim žrtvama.

Naime, u prvom su slučaju žrtve, među kojima se nalazi i dijete, zaustavili policajci PP Slunj u mjestu Slunjčica te ih, prema svjedočanstvima žrtava, zatvorili u prostoriju policijske stanice na dva dana, gdje im nije dana hrana, a na zahod su praćeni dvaput dnevno. Potom su odvedeni pred Županijski sud u Karlovcu u svojstvu svjedoka protiv petog člana grupe. Iz sudskog rješenja vidljiva su njihova imena, datum i mjesto na kojem su zaustavljeni - što u potpunosti potvrđuje njihove navode. Također, dokazuje i da su bili u neposrednoj kontroli hrvatskih javnih tijela kada ih je istog dana hrvatska policija bez ikakve procedure prevezla na nepoznatu lokaciju i predala u ruke naoružanim muškarcima u crnim odorama, s fantomkama na glavama. Naoružani muškarci u crnim odorama su brutalno mučili žrtve, a potom su ih prebijene i skoro potpuno gole nezakonito protjerali u BIH. 

U drugom su slučaju žrtve pretrpjele slične povrede, na način da su ih počinitelji u crnim uniformama , isprva mučili i premlaćivali u željezničkoj postaji Blata, nakon čega je MUP žrtve držao u detenciji u garažnom prostoru PP Ogulin gdje im, prema svjedočanstvima, nije dana hrana niti im je objašnjeno zbog čega su ondje. Potom su, zajedno s još jednom grupom izbjeglica i drugih migranata, na jednak način kao u prvom slučaju, odvedeni na nepoznatu lokaciju i ponovno predani u ruke muškarcima u crnim odorama koji su ih premlaćivali, natjerali da se skinu i leže jedni na drugima te ih uz prijetnje i ismijavanje ilegalno protjerali u BIH. 

Podsjećamo kako je Centar za mirovne studije u srpnju podnio kaznenu prijavu u kojoj se traži istraga suradnje između hrvatskih policajaca i naoružanih muškarca u crnom za koje se pretpostavlja da pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji “Koridor” MUP-a. 

Ovi slučajevi još jednom potvrđuju sustavno nasilje i nezakonita protjerivanja koje provodi hrvatska policija, a koje s vremenom postaje sve brutalnije. Uloga hrvatske policije je jamčiti sigurnost, no u zadnje četiri godine svjedočimo upravo suprotnom, a nepostojanje učinkovitih i neovisnih istraga produbljuje nepovjerenje građana u institucije RH te ugrožava sigurnost svih građana Hrvatske.

Centar za mirovne studije poziva državno odvjetništvo da provede učinkovitu istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani. 

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.