Građanima ne trebaju ispričnice, već poštivanje zakona!

Large_41b0fc21ad20e0a30ba731bb345565f6

Centar za mirovne studije (CMS) i inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje u dva su navrata upozorili MORH i MDOMSP da krše Ustav RH i Zakon o civilnoj službi budući da prilikom slanja poziva građanima za sudjelovanje u vojnim vježbama nisu osigurali zakonski predviđene procedure za ulaganje prigovora savjesti na služenje u oružanim snagama.

 

Naime,  članak 6 Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također čl. 24 Zakona o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O navedenom zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku.

Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. „ratni raspored“, a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu. MORH na upite onih koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, ne daje potpune informacije o njihovom ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce. Štoviše, CMS je zaprimio niz dojava građana kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti – dok pojedinci u tim uredima čak i prijete prigovaračima savjesti podizanjem stegovnih mjera protiv njih. Takvo ponašanje je protuzakonito i nedopustivo u demokratskoj Hrvatskoj!

Također, MDOMSP se oglušuje na dopise CMS-a da žurno osnuje Povjerenstvo za civilnu službu i time blokira čitav proces ulaganja prava na prigovor savjesti.

CMS poziva medije diljem Hrvatske da objave informaciju da građani imaju pravo uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu i ne odazvati se na vojnu vježbu. U nedostatku službenih informacija o prigovoru savjesti od strane MORH-a, na stranicama CMS-a građani mogu saznati više informacija o tome kako uložiti prigovor savjesti.

Centar za mirovne studije ovim putem traži da MORH prestane sa slanjem poziva za vojne vježbe sve dok ne uspostavi jasnu proceduru oko ulaganja prigovora savjesti te poziva MDOMSP da u narednih sedam dana uspostave Povjerenstvo za civilnu službu.

Konačno, CMS poziva vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu. To je najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone. 

Rat je gotov – ostanimo kod kuće sa svojim obiteljima i prijateljima i na poslovima koje je ionako teško naći i zadržati!

 

Kako uložiti prigovor savjesti vidi ovdje.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.