Objavljen priručnik za organizaciju Programa prakse i mentorske podrške

Large_priru_nik_1

Na „Konferenciji o inovativnim metodama uključivanja mladih Romkinja i Roma u društvo“ održanoj 15.07.2021. od 10 do 14 sati u Novinarskom domu u Zagrebu i online zajedno s praktikantima_icama, mentoricom i Romskom organizacijom mladih Hrvatske (ROM HR) predstavile smo novi priručnik „Organizacija Programa prakse i mentorske podrške“.

Priručnik koji je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku nastao je kao rezultat potrebe tima Centra za mirovne studije (CMS) i ROM HR-a da na jednom mjestu opišemo svoja iskustva te izradimo vodič za organizaciju Programa podrške i mentoriranja pripadnica marginaliziranih društvenih skupina. Stoga je ovaj priručnik namijenjen svima (organizacijama civilnog društva, institucijama, poslodavcima, itd.) koji planiraju ili provode slične programe.

Tijekom 2020. godine, uspješno smo provele Program prakse i mentorske podrške, koji smo osmislile kao oblik stručnog usavršavanja i aktivističkog osnaživanja. Za vrijeme programa, deset je praktikantica, mladih pripadnica romske nacionalne manjine, najprije tri mjeseca promatralo i pratilo rad mentorica i suradnica iz udruga, zaklada i zadruga koje djeluju na različitim društveno relevantnim temama poput zaštite okoliša, zaštite ljudskih prava, unapređenja manjinskih prava, medija, kulture, socijalnih usluga, itd. U drugom tromjesečju, praktikantice su se vratile u svoje lokalne zajednice i organizacije gdje su radile na izgradnji vlastitih inicijativa i/ili primjeni prethodno naučenog u vlastitim organizacijama ili inicijativama. Tako su praktikantice mogle iz prve ruke proučavati svakodnevni posao ključan za njihov daljnji razvoj te njihov rad na razvoju svojih lokalnih zajednica te organizacija i/ili inicijativa. Uz to, zahvaljujući strukturiranom mentoriranju u domaćinskim organizacijama, sudionice su imale priliku da u sigurnom okruženju izgrade znanje o metodama i načinima rada u praksi te su mogle stjecati neposredna iskustva dobre prakse koje će kasnije moći upotrijebiti u vlastitom radu. Uz to, program je uključivao i niz edukacija, radionica, webinara i sastanaka drugog tipa. Glavni cilj našeg programa bio je doprinijeti ostvarivanju stvarne jednakosti mladih pripadnica romske nacionalne manjine kao društvene skupine u nepovoljnom položaju kroz stjecanje radnih iskustva i poznanstva u sigurnom okruženju, osnaživanje romskog civilnog sektora, umrežavanje s drugim romskim i pro-romskim akterkama civilnog društva i šire, a sve uz mentorsku podršku. 

Program je proveden kroz projekt „ARISE ROMA“, financiran iz programa “Glavne uprave za pravosuđe i potrošače, programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.-2020.”, a koji sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb, a provode Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i Arterarij. Prethodno osigurana financijska sredstva bila su ujedno i izrazito važan element samog programa, s obzirom da smo sudjelovanje u programu organizirale putem ugovora o radu, a praktikantice su za svoj rad bile plaćene. Drugim riječima, osmišljavanje ovakvih programa, često uključuje planiranje daleko prije njegove provedbe i pronalaženje sredstava koja će biti dovoljna da on bude kvalitetan. Također, uz stjecanje iskustva, znanja i vještina plaćeni rad doprinosi i stjecanju određene ekonomske stabilnosti zbog čega taj element smatramo jednom od ključnih prednosti našeg programa.

Naš je program bio namijenjen mladim pripadnicama romske nacionalne manjine, no mislimo kako se neki aspekti tog programa mogu primijeniti i u programima namijenjenima drugim skupinama. Također, ovim nam priručnikom nije ideja dati formulu kako bi takvi programi trebali biti oblikovani - ovo je u tom smislu više popis ili check-lista raznih aspekata programa mentoriranja i osnaživanja o kojima treba voditi računa.

Nadamo se da će vam priručnik biti inspirativan, informativan i koristan te da ćete se otisnuti u organizaciju sličnih programa. Naravno, tim CMS-a i ROM HR-a stoji vam na raspolaganju i slobodno nam se obratite s vašim komentarima i pitanjima!

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.