Objavljen je vodič za policijske službenike i druge dionike - Dobre prakse za prepoznavanje i prevenciju zločina iz mržnje

Large_fah_logo_english_short_black

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Finske objavilo je vodič za policijske službenike i druge dionike "Dobre prakse za prepoznavanje i prevenciju zločina iz mržnje". Vodič je izrađen u sklopu zajedničkih aktivnosti na projektu Facts Against Hate te je preveden i na hrvatski jezik.

Vodič je dostupan i na engleskom, finskom i švedskom jeziku.

Ukratko o vodiču:

Istraživanje i sprječavanje zločina iz mržnje dio je dužnosti svakog finskog policijskog službenika. U Finskoj je već na snazi niz mjera za prevenciju zločina iz mržnje, a ta se prevencija smatra važnom u organizaciji policije. Nevladine organizacije koje surađuju s policijom cijene sudjelovanje policije na raznim događajima te vjeruju da se na taj način policija približava ljudima.

Dio preventivnih radnji u Finskoj čine dobre prakse. One su usredotočene na opću prevenciju zločina te na uspostavu dobrih odnosa između različitih skupina građana. Na taj se način policija približava građanima te se smanjuje prag za obraćanje policiji. Policijska prisutnost među ljudima na ulici, na raznim događajima i na različitim društvenim mrežama važna je i povećava osjećaj sigurnosti sudionika. Kad ljudi poznaju policajca, lakše će mu se obratiti i u vezi s drugim problemima.

Na međunarodnoj razini pokrenute su brojne aktivnosti za prevenciju zločina iz mržnje, ali i za olakšavanje policijske istrage takvih zločina. Vrlo je važna suradnja s različitim zajednicama, a na taj način policija ujedno produbljuje znanje o temama koje možda nisu temeljito obrađene tijekom policijske obuke. Znanjem se gradi povjerenje i povećava vjerodostojnost aktivnosti. Većim razumijevanjem ujedno se jamči i jednak pristup prema svima.

U ovom se vodiču nalazi pregled dobrih praksi koje se provode u Finskoj i drugim europskim državama. Informacije za ovo izvješće prikupljene su od policijskih službenika koji rade na prevenciji te od nevladinih organizacija koje surađuju s policijom.
 
Projekt "Protiv mržnje - činjenicama" financiran je sredstvima iz Programa za pravo, jednakost i građanstvo Europske unije.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.