o nama

Medium-noimage

Javne politike

Program javnih politika izgradnje mira

Centar za mirovne studije bavi se cijelokupnim procesom javnih politika u specifičnim područjima identificiranim kao relevantnim u širem i pozitivnom kontekstu izgradnje mira. Ta područja obuhvaćaju suzbijanje diskriminacije, pravo na azil, ljudsku sigurnost, međuetničke odnose i interkulturalizam te mirovno obrazovanje.  Javnim politikama bavimo se kroz cijelokupni proces izrade i analize samih politika te tako utječemo na donošenje ili izmjene određene politike, izrađujemo istraživanja i/ili preporuke kao temelj za određenu politiku te zagovaramo širu društvenu promjenu u nekom od navedenih područja.   Kroz edukacije i kampanje zagovaranje usmjeravamo na javnost, a kroz istraživanja, analize i stručni rad prema zakonodavnim promjenama.

Medium_romska_zastava_manja

Dobrotvorna akcija za obitelj Džanija

 

 Drage kolegice i kolege, prijatelji i prijateljice,

 

Pozivamo vas na dobrotvornu akciju u Kuću ljudskih prava, Selska cesta 112c, Zagreb, 6. lipnja 2012. od 18 sati za obitelj Džanija koja je protjerana iz Škabrnje nakon prosvjeda mještana.

 

Medium_gxhnjtzsj

Priopćenje za medije povodom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju – prvo čitanje u tijeku

Ovih će se dana u prvom čitanju pred Hrvatskim saborom naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju kako bi se taj Zakon uskladio s odlukom Ustavnog suda iz srpnja 2011. godine. O ovom su se Prijedlogu Zakona proteklih dana očitovali Odbor za zakonodavstvo, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

 

Medium_romi

Priopćenje za medije povodom nepravomoćne presude kojom je utvrđena diskriminacija dviju Romkinja u obrazovanju

Zagreb, 18. travnja 2012. godine

Povodom nepravomoćne presude kojom je utvrđena diskriminacija dviju Romkinja u obrazovanju Centar za mirovne studije je u srijedu 18. ožujka organizirao konferenciju za medije na kojoj je predstavljena presuda. Radi se o prvoj nepravomoćnoj  presudi prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije u području obrazovanja a na osnovu etničke pripadnosti. Naime, varaždinski Općinski sud je utvrdio diskriminaciju nad dvije srednjoškolske učenice kojima je odbijen zahtjev za odrađivanjem stručne prakse zbog njihove etničke pripadnosti, tj. romske etničke pripadnosti.


 

Medium_ecthr

Priručnik: Nadziranje izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava

Predstavljamo vam priručnik: Nadziranje izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava autorica Basac Cali i Nicole Bruch sa koji organizacijama civilno društva daje praktične alate kako utjecati na izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava i time unaprijediti zaštitu ljudskih prava.

 

Medium_images__1_

Reakcija Centra za mirovne studije na rješenje Vrhovnog suda u predmetu protiv izručenika Aslana Adamovicha Kagermanova

Aslan Adamovich Kagermanova, ruski državljanin čečenskog podrijetla uhićen je u rujnu 2011. Na graničnom prijelazu Macelj zbog tjeralice koju je za njim raspisao Interpol u Moskvi.

Aslan je usprkos činjenici da je zbog političkog progona i rizika nepravičnog suđenja i radi sumnje na mučenje u Ruskoj federaciji  23.4.2008. ostvario pravo na azil u Austriji podvrgnut postupku izručenja Ruskoj federaciji od strane organa RH. Županijski sud u Zagrebu i u drugom stupnju Vrhovni sud zaključili su da činjenica da je isti dobio azil u Austriji upravo zbog rizika nepravičnog suđenja i sumnje na mučenje u Ruskoj federaciji ne predstavlja prepreku za izručenje. Ovakva odluka direktno krši odredbe čl. 3 Europske konvencije o ljudskim pravima, odredbe o zabrani vraćanja (non-refoulment) Konvnecije o statusu izbjeglica te našeg Zakona o azilu kao i niz drugih međunarodnih instrumenata zaštite ljudskih prava i/ili pravila o izručenju.
Medium_juraj_jezerinac

REAKCIJA CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE NA IZJAVU BISKUPA JEZERINCA

Vojni ordinarij Josip Juraj Jezerinac služeći misu u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu  rekao je da su je su za rat krivi ateisti, bezbožnici i oni koji odbijaju Boga čime  je izravno prozvao sve građane koji nisu vjernici kao izazivače rata, a na obnovu Hrvatske pozvao isključivo vjernike. Time je još jednom Vojni ordinarij povrijedio pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.