Najave događaja

Medium_right-597134_1920

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodnog dana ljudskih prava u subotu 10. prosinca 2016. godine, pozivamo Vas na niz događanja koje Centar za mirovne studije organizira s partnerima i suradnicima.

U sklopu javnog predstavljanja SOLIDARNE- zaklade za ljudska prava i solidarnost čiji je jedan od osnivača i zakladnika Centar za mirovne studije, u 11 sati u Kinu Europa, u Varšavskoj 3 u Zagrebu, predstavit će se nova kampanja Dobri domaćini: Podržimo mlade kreativce bez doma! Kampanju zajedno pokreću Inicijative Are You Syrious?, Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli!, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Koalicija Solidarnosti Split i grupa Kries te volonteri, kako bi prikupili sredstva kojima će se mladim ljudima bez doma omogućiti da se izražavaju kroz umjetnost.

Medium_okus_doma

Premijera dokumentarnog filma "Okus doma" na ZagrebDox-u

U posljednjih dvadeset godina tisuće migranata izgubilo je živote na putu prema Europi. Neki od njih našli su se u Hrvatskoj. Koliko mi njih razumijemo, koliko oni nas? Je li hrana jezik kojim svi govorimo i preko kojeg bismo mogli početi prihvaćati jedni druge?

Dokumentarni film Okus doma, koji će premijerno u Hrvatskoj biti prikazan na Međunarodnom festival dokumentarnog filma ZagrebDox u ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati u dvorani 2 Cineplexxa u Centru Kaptol, razmišlja upravo o tim ljudima i njihovim iskustvima.

Medium_white-pen

Protiv fašizma danas

Usporedno s rastom ili sve vidljivijim iskazivanjem rasizma, ksenofobije i nacionalizma diljem Europe, potpomognutim ekonomskom pa onda i izbjegličkom krizom, mileći fašizam kao da se konstantno relativitzira i normalizira, u raznim oblicima i sferama života. Shizofrene oprečnosti europskih proklamiranih vrijednosti i praksi zbunjuju i otvaraju prostor za slobodna tumačenja temeljnih vrijednosti, popularnost i prihvatljivost populističkih pokreta, ali i desnih ekstremističkih i onih „uljudnih“ ili „mekih“ manifestacija fašizma. U tom procesu za otvorenost i dosljednost Europe ne pomažu ni sve restriktivnije politike koje se donose na razini institucija i vlada EU i pojedinih članica. U Hrvatskoj svjedočimo istim tendencijama skretanja u konzervativno i isključujuće („desno“) uz slaganje ili slijeganje ramenima većine građana.

 

Medium_equality

Tjedan jednakosti - najava događanja

Od 13. do 17. travnja nekoliko organizacija (Info Zona, Udruga Cinaz, Udruga Migra, Udruga Regionalni info centar za mlade „UMKI“ i Udruga ZUM) obilježava Tjedan jednakosti u kojemu će organizacije mladih i za mlade diljem Hrvatske doprinijeti osvještavanju građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti svih vrsta te međusobnog učenja jedni od drugih. Tjedan jednakosti će zaživjeti u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Donjem Miholjcu a organiziran je u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.