Konferencija “Hrvatski u Hrvatskoj”

Large_konfa___hrvatski_u_hrvatskoj__

Centar za mirovne studije 13. lipnja 2024. od 09:30 do 13:00 organizira konferenciju “Hrvatski u Hrvatskoj” u prostorima Češke besede Zagreb (Ul. Pavla Šubića 20, 10000, Zagreb).

S obzirom na migracijske trendove, možemo očekivati sve veći broj osoba koje ne koriste hrvatski jezik u svojim kućanstvima i/ili koji ne razumiju hrvatski jezik u dovoljnoj mjeri da bi se mogli sporazumjeti s drugim osobama. S druge strane pitanje je u kojoj mjeri možemo koristiti engleski jezik kao nadomjestak u situacijama kada nije moguće postići komunikaciju i razumijevanje na hrvatskom jeziku, pogotovo u sektoru zdravstva, uključujući pritom i psihoterapije te drugih usluga usmjerenih na mentalno zdravlje izbjeglica i drugih migranata.

Ovom konferencijom želimo otvoriti prostor za dijalog i raspravu o tome kako možemo prevladati jezičnu barijeru u društvu, koji su postojeći modeli koje koristimo te koji su potencijalni koraci za razvijanje i unaprjeđenje modela prevladavanje jezične barijere u Hrvatskoj.

Konferencija “Hrvatski u Hrvatskoj” je osmišljena u dva bloka od kojih se svaki sastoji od početnog izlaganja te naknadnog promišljanja o temi u sklopu "world cafe" metode odnosno promišljanja i diskusija koja će se odviti u dvije grupe.

Prvi blok tematizira tečajeve hrvatskog jezika za izbjeglice i druge strance, a u sklopu istoga predstavit će se postojeći i protekli modeli podrške pri učenju hrvatskog jezika za strance, dok će drugi blok biti fokusiran na usluge prevođenja u zajednici pri pristupu uslugama.

Konferencija će biti zatvorena za javnost, a u slučaju bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte na luka.kos@cms.hr.

 

Konferencija ‘’Hrvatski u Hrvatskoj’’ je dio projekta “Pristup uslugama, razmjena pristupa i praksi“ (Accessing services, Sharing Approaches and Practices, ASAP) koji financira Fond Europske unije za azil, migracije i integraciju. Sadržaj ove konferencije predstavlja stavove autora te je isti njihova isključiva odgovornost. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za korištenje informacija koje će se na ovoj konferenciji podijeliti.

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na konferenciji isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.