Commonfare panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazov"

Large_cf

Centar za mir – Osijek i Centar za mirovne studije pozivaju vas na Panel raspravu „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“ koja će se održati 19. lipnja 2019. godine u Knjižari Nova u Osijeku od 11,00-13,00 h.

 

Pravo na pristup pravosuđu jedno je od temeljnih ljudskih prava, neodvojivo od ustavnog načela jednakosti svih građana pred zakonom, a zajamčeno međunarodnim, europskim i nacionalnim pravnim aktima. Ostvarivanje tog prava ovisi o dostupnosti pravne pomoći svim građanima bez obzira na njihovo imovno stanje. Postojanje djelotvornog i efikasnog sustava besplatne pravne pomoći u svakoj državi jamac je ostvarivanja ljudskih prava.

Taj sustav treba pružiti sigurnost da će prava svih građana biti jednako zaštićena. Sustav besplatne pravne pomoći u Republici Hrvatskoj  je ustrojen usvajanjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (ZBPP) 2008. godine u procesu pristupanja Europskoj uniji. U svom razvoju prošao je više dorada, jer se pokazao neadekvatnim i nefunkcionalnim. Zahvaljujući aktivnom zagovaranju, prije svega civilnog sektora, koncem 2013. godine usvojen je novi ZBPP kojim je građanima značajno olakšan pristup primarnoj pravnoj pomoći koju pružaju ovlaštene udruge, pravne klinike i uredi državne uprave. Pojednostavljena je procedura za korištenje primarne pravne pomoći izravnim obraćanjem korisnika pružateljima primarne pravne pomoći, ublažene su pretpostavke za ostvarivanje primarne pravne pomoći, a kao oblik isključivo primarne pravne pomoći ponovo uvedeno pravno informiranje i savjetovanje i to u svim pravnim područjima. Na taj način širokom krugu korisnika omogućuje se dostupnost opće pravne informacije i pravno savjetovanje.

Jesu li građani dovoljno upoznati s mogućnošću traženja besplatne pravne pomoći? Jesu li udruge i pravne klinike koje su registrirane kao pružatelji primarne pravne pomoći adekvatno financirani za pružanje ove usluge? U kojoj mjeri jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave podržavaju rad pružatelja besplatne pravne pomoći financijskim donacijama ili drugim oblicima potpore? S kojim problemima se susreću odvjetnici u pružanju sekundarne pravne pomoći? Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo raspravljati zajedno sa našim panelistima.

Vas pozivamo da nam se pridružite i svoj dolazak potvrdite do 18. lipnja 2019. godine na mail adresu tena@centar-za-mir.hr ili na broj telefona 031/206-886.

Ovaj skup je organiziran u okviru Commonfare.net - društveni i politički prostor osmišljen za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, javnom dobru i društvenoj pravdi i financira se iz fondova Europske unije Obzor 2020 programa za istraživanje i inovacije, u sklopu projekta PIE NEWS.


Poziv_19.06..pdf (303 KB)
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.