Predstavljanje Mirovnih studija: Prijeti li svijetu „klimatski aparthejd"?

Large_climate_refugees_-_eick_eu_-_echo

Centar za mirovne studije poziva vas na tribinu o klimatskim promjenama i njihovim utjecajima na ljudska prava: Prijeti li svijetu "klimatski aparthejd"? u ponedjeljak 18. studenog u 18:00 u Showroomu Galerije Nova (Ul. Nikole Tesle 7, Zagreb), koju organizira ususret novoj generaciji Mirovnih studija.

Profesor Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava u svojem je izvještaju 'Klimatske promjene i siromaštvo' u lipnju 2019. iznio tezu da svijetu prijeti doba tzv. „klimatskog aparthejda“ u kojem će se zbog posljedica klimatskih promjena produbiti nejednakosti u društvima te će ljudska prava mnogih biti ugrožena.

Na tribini ćemo se osvrnuti na pitanja veza i međuovisnosti ljudskih prava, nejednakosti i stanja našeg okoliša, na pitanja klimatskih izbjeglica i odnosa prema ovom suvremenom fenomenu.

Pored interdiscliplinarnog pristupa važno je i prožimanje aktivističke, znanstvene i političke perspektive i njihova međusobna suradnja. U tom kontekstu najavit ćemo i predstaviti i program Mirovnih studija 2020. koji se i ovim temama šire bavi.

Na tribini će govoriti:

Tanja Vlašić, koordinatorica programske cjeline Ljudska prava na Mirovnim studijima

Drago Župarić-Iljić, Odsjek za Sociologiju Filozofskog fakulteta

Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska, bivša polaznica Mirovnih studija

Tribinu će moderirati Lana Jurman iz Centra za mirovne studije, a Jasna Račić, koordinatorica programa Mirovnih studija, predstavit će ovogodišnji program Mirovnih studija za koje upisi traju do 3. prosinca.

Tribina je organizirana u sklopu Tjedna globalnog obrazovanja koji se održava se diljem Europe od 18. do 24. studenog u sklopu široke kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe. Cilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije. Ove godine tema je Tjedna je naš odnos prema klimatskim promjenama, a moto “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” (‘Wake up! This is the final call for climate’). 

Za više informacija o prijavama na Mirovne studije pronađite ovdje

 

Ova tribina organizirana je uz financijsku podršku Grada zagreba. Sadržaj tribine u isključivoj je odgovornosti Centra za mirovne studije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba. 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.