Protiv rasizma i ksenofobije - za jednakost izbjeglica i etničkih manjina

Large_timthumb

Centar za mirovne studije u 2017. godini nastavio je suradnju s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu - Centrom za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija - CEDIM i organizacijom Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj na provedbi aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Rasizam i ksenofobija: za jednakost izbjeglica i etničkih manjina“ – „Racism and xenophobia: for refugee and ethnic equality“.

Aktivnosti uključuju širok spektar integracije, zagovaranja, edukacija, istraživanja i javnih događanja s ciljem sinergiziranja rada institucija i organizacija civilnog društva u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije na etničkoj osnovi.

U 2017. godini organizirali smo i suorganizirali više javnih događanja tematski vezanih uz borbu protiv rasizma i ksenofobije, održana su dva kolegija na Mirovnim studijima te je organiziran niz sastanaka s organizacijama i institucijama koje se bave ovim temama.

Sudjelovali smo u radnim skupinama za izradu zakona i strategija koje se tiču (i) teme borbe protiv rasizma i ksenofobije: integracijske i migracijske politikom, izradili smo amandmane na Zakon o strancima vezano za kriminalizaciju solidarnosti, pratili smo (još neokončani) proces donošenja i izrade antidiskriminacijske politike te sudjelovali u radu radne skupine za praćenje zločina iz mržnje. 

U suradnji s Europskom komisijom i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, sudjelovali smo u drugom krugu praćenja provedbe Kodeksa postupanja u borbi protiv govora mržnje na internetu u Republici Hrvatskoj čiji rezultati nam govore o nužnost daljnjeg rada u području osvještavanja i obrazovanja sviju o slobodi izražavanja i njenim ograničenjima ukoliko se radi o javnom poticanju i pozivanju na nasilje i mržnju.

S Pravosudnom akademijom i stručnjacima iz područja antidiskriminacijskog prava u proljeće i ljeto 2017. godine održan je niz edukacija namijenjenih sucima/sutkinjama na temu primjene domaćeg antidiskriminacijskog zakonodavstva i antidiskriminacijskih jamstava iz europskog prava.

U proljeće 2017. godine objavljen je zbornik „Razumijevanje rasizma i ksenofobije“ nastao uslijed potrebe za definiranjem pojava i oblika rasizma i ksenofobije koje uočavamo u društvu, a kako bismo bile uspješnije i spremnije za njihovu transformaciju. Zbornik okuplja sedam tekstova koje su napisale članica, suradnice i suradnici programa Borba protiv rasizma, ksenofobije i etničkog ekskluzivizma Centra za mirovne studije. Autori i autorice progovaraju o razumijevanju rasizma i ksenofobije na različite načine – od definiranja rasizma, kronologije tzv. „povijesti bolesti“, nastanka rasizma kroz identitet, uloge fotografije u kreiranju rasizma do esejističkih promišljanja o odgoju i obrazovanju djece te promišljanja društva dobrodošlice.

I konačno, u jesen 2017. godine objavljeno je i prezentirano istraživanje „Stavovi i percepcije domaće javnosti o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i migrantima“ koje je proveo istraživački time Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Prezentacija istraživanja održana je 20. listopada 2017. godine na Fakultetu popraćena diskusijom o praksama i metodama u borbi protiv rasizma i ksenofobije.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.