Prezentacija projekta STARA KULA - NOVI MOSTOVI

Large-noimage

Centar za mirovne studije organizirao je prezentaciju projekta Stara Kula - Novi mostovi u ponedjeljak, 16. 3. 2009. u Informacijskom centru Europske Unije u Zagrebu.

Projekt financijski podržava Europska Komisija

Partneri na projektu su Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruga prijatelja Kule Stojana Jankovića – Mostovi i Srpsko narodno vijeće.

Program traje 14 mjeseci. Glavna mjesta realizacije projekta, Benkovac, Obrovac, Islam Grčki i Islam Latinski, u neposrednoj blizini grada Zadra, je područje koje je tijekom posljednjih osamnaest godina osim fizičkog razaranja doživjelo i znatne demografske promjene, koje su danas vidljive u promijenjenoj dobnoj i etničkoj strukturi stanovništva.

Aktivnosti koje provodimo usmjerene su prema kulturnom i socio-ekonomskom razvoju ovog kraja, povezivanju građana i građanki i jačanju aktivnosti u zajednicama.

Glavni cilj projekta je postizanje održivog mira u zadarskom zaleđu. To želimo postići kroz uspostavljanje dobrih praksi u međuljudskim odnosima sa svrhom povezivanja građana s lokalnom vlašću. Ako u tome uspijemo doprinijet ćemo izgradnji civilnog društva i održivom razvoju .

Relativno mali geografski prostor obiluje baštinom i znamenitostima koje ovim projektom želimo upotrijebiti kao podsjetnik na zajedničku prošlost, potaknuti njihovu promociju i dati im zasluženo mjesto na kulturnim i turističkim mapama.

Jedna od njih, Kula Stojana Jankovića, posljednjih godina se obnavlja uz financijsku i stručnu podršku Ministarstva kulture RH kao spomenik kulture visoke kategorije. U Kuli se od 2005. godine - kada je u obilježena 100. obljetnica rođenja i njezina vlanika danas već klasičnog pisca Vladana Desnice - već ustaljeno realziraju različite kulturne inicijative, među kojima je javno najpoznatija „Desničini susreti”. Cilj je da Kula postane središte inicijativa – od lokalnih do međunarodnih – za promicanje dijaloga i unapređenje održivog razvoja, posebno u kulturnom turizmu zadarskog zaleđa.

Projektne aktivnosti

• MIRamiDA, višednevni mirovni treninzi u organiizaciji Centra za mirovne studije, u Benkovcu, Obrovcu i Islamu Grčkom.
Treninzi izgradnje mira, krenuli su iz razrušenog Pakraca u listopadu 1995. Tijekom godina, odmicanjem od rata i MIRamiDE su se mijenjale. Usmjerene na potrebe u lokalnoj zajednici, pokušavaju otvoriti prostor za razgovor o pitanjima koja su nam važna. Nenasilna komunikacija i transformacija sukoba čine osnovu za otvaranje tema o kojima se u javnosti ne govori dovoljno.

• Dva četverodnevna medijacijska treninga namijenjena predstavnicima lokalne vlasti (policija, sudstvo, socijalna skrb). Medijacijski treninzi zamišljeni su kao produžetak mirovnog treninga, za pojedince koji su već uključeni u donošenje odluka u zajednici ili zaštitu sigurnosti građana.

• U drugom tjednu srpnja održava se volonterski kamp za mlade koji je rezultat višegodišnje suradnje s francuskim i belgijskim volonterskim organizacijama. U tih tjedan dana mladi osim fizičkih poslova oko Kule Janković sudjeluju na predavanjima u kojima im se kroz priču o Kuli približava povijesno naslijeđe i običaji zadarskog zaleđa.

• Deset javnih tribina u Benkovcu, Obrovcu, Islamu Grčkom i Islamu Latinskom vezanih uz pitanja socijalnog, kulturnog i ekonomskog razvoja. Teme tribina sami definiraju i odabiru polaznici mirovnog treninga MIRamiDA.

• Desničini susreti, u organizaciji Centra za komparativnohistorijeske i interkulturne studije Filozofskoog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održati u Zagrebu i Islamu Grčkom u rujnu 2009. Godine. Tema ovogodišnjih susreta je Intelektualci i vlast 1945-1952.

• Izrada Kulturne mape zaleđa koja bi podsjetila širu javnost na postojanje često zanemarenih lokalnih arheoloških nalazišta, sakralnih objekata, muzeja i kulturnih događanja s naglaskom na etnološko i povijesno naslijeđe kraja.

• Revitalizacija Kule Janković i osnivanje Centra za interkulturalizam i održivi razvoj tako se potpuno uklapa u dugoročnu razvojnu strategiju zadarskog zaleđa.

Projekt je namijenjen građanima različitih pozadina zainteresiranima za pitanja razvoja lokalne zajednice, predstavnicima gradske i lokalne vlasti i institucija.


Financijski je provođenje ovog projekta omogućila Evropska komisija.
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.