Poziv na raspravu: Budućnost mirovinskog sustava i drugog mirovinskog stupa

Large_going_shopping

Centar za mirovne studije, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Ideje.hr pozivaju vas na raspravu Budućnost mirovinskog sustava i drugog mirovinskog stupa, u utorak, 6.lipnja u 11 sati, u prostorijama Nezavisnog sindikata znanosti, Ulica Florijana Andrašeca 18a, u Zagrebu.

 

Rasprava o održivosti mirovinskog sustava održat će se u svjetlu politike Vlade iznesene u Planu konvergencije za period 2017. - 2020. , a kojim se predviđa ukidanje dodatka od 27% iz prvog mirovinskog stupa za sve koji dobivaju mirovine iz oba stupa te onemogućavanje povratka u prvi mirovinski stup, za sve one koji u mirovinu odlaze nakon 2027. godine.

S obzirom na to da o ovoj promjeni u sustavu isplate mirovina nije bilo javne rasprave, niti rasprave u okviru socijalnog dijaloga (GSV-a), a radi se o temi koja se tiče svih građana Republike Hrvatske, raspravljat će se o tome što sve predviđa Plan konvergencije i Nacionalni plan reformi, u kojem smjeru ide politika održivosti i pravednosti mirovinskog sustava, o utjecaju takvih politika na životni standard budućih umirovljenika i budućnost II. mirovinskog stupa te o mogućim alternativnim rješenjima problema vezanima za mirovinski sustav. 

 

Na raspravi sudjeluju:

Prof.dr.sc. Boris Cota, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Dinko Novoselec, stručnjak u području upravljanja obveznim mirovinskim fondovima i bivši predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda

Dr.sc. Danijel Nestić, Ekonomski institut

Prof.dr.sc. Ivana Vukorepa, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (tbc)

Ana Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Predstavnik/ica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija

 

 

Raspravu moderiraju Željko Ivanković, Ideje.hr i Sandra Benčić, Centar za mirovne studije

 

 

Rasprava je organizirana u sklopu projekta Centra za mirovne studije: Javni interes nije na prodaju, IPA 2012


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.