Javna rasprava: Pristup zdravlju – pravo ili milost?

Large_pristup_zdravlju

Zaklada Solidarna, Koalicija udruga u zdravstvu, Udruga Krijesnica i Centar za mirovne studije pozivaju vas sutra 5. prosinca od 10 do 12h u dvoranu Müller na javnu raspravu "Pristup zdravlju – pravo ili milost?" u sklopu Human Rights Film Festivala

Cilj je ove javne rasprave detektirati zakonska uporišta, praktične prepreke i konkretne prilike za lakši i bolji pristup zdravstvenoj zaštiti za sve građane Hrvatske, u kontekstu ustavnopravnog poretka RH i europskog javnog prava s jedne strane te modela upravljanja i financiranja zdravstvenim sustavom koji kontinuirano generira nejednakosti, loše ishode liječenja i financijske gubitke.

Koalicija udruga u zdravstvu predstavit će medijima, političarima i javnosti svoju Blagdanske zahtjeve za bolji pristup zdravlju u 2018. godini, definirane kao prioritetne i izvedive u narednih godinu dana, ukoliko za to postoji politička volja, temeljem recentnog izvještaja o pristupačnosti zdravstvenih usluga dr. sc. Ane Bobinac. 

Navedeni izvještaj "Pristup zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj", koji po prvi puta hrvatski zdravstveni sustav analizira s obzirom na zdravstvene potrebe i ustavno načelo ravnopravnosti svih građana i građanki, nastao je u sklopu projekta Centra za mirovne studije "Javni interes nije na prodaju".

Uvodničari na javnoj raspravi su:

  • Ivica Belina, Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu
  • Mag.iur. Antonija Ivančan, Katedra za europsko javno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu
  • Dr.sc. Ana Bobinac, Sveučilište u Rijeci, autorica izvještaja o javnim politikama u zdravstvu „Pristup zdravstvenim uslugama“
  • Dr. sc. Aleksandar Džakula, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar

Moderatorica: Sandra Benčić, CMS i zaklada SOLIDARNA

Također sutra možete u sklopu tematskog bloka Solidarne na HRFF-u pogledati i dva filma:

  • Dokumentarni film Roberta Zubera ”Život za milijun dolara”(78′) i razgovor s autorom od 12 do 14 sati, dvorana Müller

Projekciju filma i razgovor s redateljem Robertom Zuberom organiziramo pod geslom „Ne ponovilo se!“, kao podsjetnik na tragične scenarije kada hrvatski zdravstveni sustav ne uspijeva adekvatno odgovoriti na kritične zdravstvene potrebe te podržati članove obitelji pacijenata koji izloženi očaju i prepušteni sami sebi, spas traže u humanitarnim akcijama i samostalnoj potrazi za šansom za život u inozemstvu.

 

  • Dokumentarni film „Pacijentica“ (78′) kolumbijskog redatelja Jorgea Caballera i razgovor „Roditelji u borbi za šansu za život svoje djece" s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti, od 20 do 22 sata u dvorani Müller

Dokumentarni film „Pacijentica“ prati sredovječnu ženu koja danonoćno skrbi o svojoj 23-godišnjoj kćeri, oboljeloj od raka, strpljivo se probijajući se kroz birokratski labirint kolumbijskog zdravstvenog sustava, u dnevnim interakcijama sa susretljivim no daleko preopterećenim zdravstvenim radnicima. Ovaj film je tiho priznanje i slavljenje ljudske otpornosti u svjetlu najteže životne situacije bolesti vlastitog djeteta.

Nakon filma, u suradnji s udrugom Krijesnica, uz gostovanje članova različitih udruga u zdravstvu, održat će se razgovor s roditeljima djece oboljele od malignih i drugih bolesti bolesti o njihovim iskustvima borbe za šansu za život njihove djece i prijedlozima kako zdravstveni sustav učiniti što ljudskijim i podržavajućim za obitelji pacijenata. Razgovor će moderirati Maja Sever.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.