Kako obrađivati kontroverzne teme u nastavi?

Large_20200225_104153

Centar za mirovne studije je u OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu održao dvodnevni seminar “Kontroverzne teme u nastavi” za nastavnice/ke GOO-a iz Krapinsko-zagorske županije.

Jedan je to od dopunskih seminara, odnosno nadogradnja na sedam osnovnih modula koje su nastavnice/i već završili kao pripremu za provedbu GOO-a. Seminar su osmislile, razradile i provele Lana Jurman i Lovorka Bačić, uigran tim edukatorica Centra za mirovne studije.

Seminar je prvenstveno bio usmjeren na pripremu nastavnica/ka – izgradnju njihovih vještina i znanja kako bi spremno provodili sadržaje GOO-a, posebno u temama povezanim sa ljudskim pravima. Seminar će pomoći nastavnicama/cima da rade na razvijanju vještina učenika/ca u području kritičkog mišljenja, dijaloga i sposobnosti nošenja sa složenim društvenim izazovima, te im pomoći u izgradnji stavova i vrijednosti potrebnih za odgovoran život u demokratskom društvu.

Prema navodima nastavnica/ka, obrada ovakvog sadržaja i razgovor o kontroverznim temama je važan i potreban, a nemaju kada i gdje unutar škole o tome međusobno razgovarati. Mogućnost usklađivanja pristupa ili određenja škole prema nekim pitanjima bio bi važan korak posebno zbog komunikacije prema učenicima. Također, priprema za obradu kontroverznih tema odnosno vještenje samih obrazovnih radnika preduvjet je izgradnji kompetencija učenika/ca te nastavnicama daje sigurnost u pripremi i provedbi GOO-a, ali i nekih drugih predmetnih sadržaja. Učenici su zainteresirani za događaje u društvu i teme oko kojih se zajednica spori te u školi, kao svom prirodnom okruženju, žele propitivati, istraživati i razumijevati kontroverzne teme. Kako u hrvatskoj svakodnevici ne nedostaje kontroverznih tema, i u školu se one prelijevaju i stavljaju pred nastavnike/ce izazov da se njima na neki način pozabave.

Ovo stručno usavršavanje dio je dvogodišnjeg projekta Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole, čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja, a partneri Gong i Centar za mirovne studije.

Projekt se provodi uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.