Tražimo ocjenu ustavnosti Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice

Large_cms

Nakon opetovanih upozorenja Vladi i Saboru da izmjene Zakon o obrani i Zakon o nadzoru državne granice prema kojima se omogućava slanje vojske na granice i veće ovlasti policiji, nisu u skladu s ustavnim odredbama, Centar za mirovne studije traži ukidanje spornih zakona u cijelosti. 

Sporni zakoni doneseni su na sjednici Hrvatskog sabora 21. ožujka 2016., a danas je Centar za mirovne studije pred Ustavnim sudom zatražio i sudu podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti navedenih zakona s Ustavom RH. 

„Ovaj zahtjev Ustavnom sudu je domoljubni čin kojim želimo Oružane snage RH poštedjeti od dovođenja u sramotni položaj da naouržani pristupaju civilima – ženama i djece – koji bježe upravo od oružja i ratova“, istaknuo je Gordan Bosanac iz CMS-a.

CMS očekuje da će Ustavni sud što žurnije i što brže donijeti odluku da stavi izvan snage ove sporne zakone i da će to biti dobra lekcija o tome da se vojska ne koristi u humanitarnoj krizi. 

U privitku se nalazi i cijeli tekst prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti navedenih zakona s Ustavom RH kojeg je CMS danas predao Ustavnom sudu.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.