Sve naopako: Hrvatska troši na izmišljene, a ne stvarne prijetnje!

Large_cms-logo

Centar za mirovne studije izražava žaljene što je Vijeće za obranu donijelo odluku o nabavi vojnih aviona. Kao što smo u više navrata upozoravali, radi se o neracionalnoj odluci koja ne odgovara na sigurnosne prijetnje građanima Republike Hrvatske.

Ističemo da su elementarne nepogode odnosno poplave i požari, nezaposlenost, odlazak mladih iz zemlje, ograničen pristup zdravstvu, obrazovni sustav koji nije reformiran godinama, siromaštvo i nepovjerenje u pravosuđe neke od gorućih prijetnji Republici Hrvatskoj, a koje vojni avioni neće otkloniti. Voljeli bismo živjeti u zemlji u kojoj postoje jasni prioriteti i u kojoj bi vlada stavila rješavanje prioritetnih problema ispred naoružavanja.

Konačno, želimo upozoriti javnost na neprecizne izjave koje su došle i od ministra Krstičevića i od predsjednice RH Grabar Kitarović o tome kako će u paketu ove vojne nabave biti i brojni gospodarski ugovori, tj. investicije u RH.

Podsjećamo vladajuće da su tzv. offset programi prema praksi Europskog suda pravde u EU praktički zabranjeni, tj. strogo ograničeni. To znači da RH neće moći privlačiti izraelske investicije osim u sektoru obrane vezane samo uz pitanje nacionalne sigurnosti i održavanje borbenih aviona. Ta vrsta investicija zasigurno neće doprinijeti gospodarskom razvoju zemlje, kao što su to pojedini političari tvrdili.

Stoga, pozivamo Vladu da sutra, nakon sjednice, objavi sve pristigle ponude te u detalje predstavi izraelsku ponudu. 

 

Foto: Hina

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.