Prigovor savjesti uložite već pri upisu u vojnu evidenciju!

Large_jhblvomfvtxamye-800x450-nopadun

Centar za mirovne studije podsjeća da je pravo na prigovor savjesti Ustavom RH zajamčeno pravo svima. Svatko tko ne želi služiti vojni rok ili sudjelovati u oružanim snagama ne smije biti ni na koji način diskriminiran ili omalovažavan.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u 2020. godini kojim pozivaju sve muške osobe, hrvatske državljane, rođene 2002. godine i starijih godišta koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Poziv u vojnu evidenciju prema Zakonu o obrani događa se svake godine i pozvane osobe tijekom evidencije trebaju su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB, a nadležni ured za obranu dužan je prema Zakonu o civilnoj službi, novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu.

Osobe koje se upisuju u evidenciju ili njihovi roditelji, odnosno članovi uže obitelji mogu prilikom upisa u vojnu evidenciju, odmah nakon upisa, usmeno i pismeno uložiti namjeru za prigovor savjesti. Dovoljno je na papiru napisati i potpisati sljedeću izjavu:

„Temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu.“

Centar za mirovne studije preporučuje je da se potpisana izjava preda odmah nakon što se osobu upiše u vojnu evidenciju, ali ističe i da se prigovor savjesti može uložiti i u bilo kojem kasnijem trenutku.

 

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.