Povucite iz procedure izmjene Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice: Militarizacija neće riješiti humanitarnu krizu!

Large_foto_hina_vojska

Centar za mirovne studije još jednom poziva Vladu RH da odmah povuče iz procedure izmjene Zakona o obrani i izmjene Zakona o nadzoru državne granice. Ne samo da navedeni zakonski prijedlozi nisu u skladu s ustavnim odredbama, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize.

Izmjene navedenih zakona ciljaju isključivo na militarizaciju aktualne humanitarne krize i guranje Hrvatske u svojevrsnu euro-balkansku vojnu krajinu. Tim potezom se ne doprinosi okončanju humanitarne krize, već upravo suprotno, dodatnom rasplamsavanju sukoba i radikalizaciji. Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih prijedloga izmjena zakona, Centar za mirovne studije zatražit će ocjenu ustavnosti navedenih zakona.

CMS upozorava da je Vlada također prekršila Zakon o pravu na pristup informacijama, članak 11. koji obavezuje Vladu da provede savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o izmjenama zakona. Bez obzira na hitnost procedure, Vlada je bila obavezna provesti barem minimalno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti. Očito je da Vlada zazire od javne rasprave kako bi što lakše progurala zakonodavstvo koje nije u skladu s ustavim odredbama u zakonodavni poredak Hrvatske.

Izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica.

 

FOTO: HINA

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.